A szerzetesi élet – II.


Milyennek kell lennie egy igazi szerzetesjelöltnek?

Az igazi szerzetesjelölt – az nem más, mint az igazi előkép képmása, a mi Urunk Jézus Krisztusnak, Aki engedelmes volt az Atyaisten irányában mindhalálig és a Feltámadás ünnepélyével ajándékozott meg bennünket. “Én kaptam minden hatalmat égen és földön.” -Mt 28,18 – ezzel azt tárja fel előttünk a tökéletes Szófogadó, amire joga van minden küzdőnek, és bőségesen meg is kap, mert nem szűkön mér az Isten. Ez a mi örökségünk – megszentelődés és fiúvá fogadás.

A szerzetes csak abban az esetben érheti el az ő magas célját, ha a teljes lemondás útján megszabadult mindentől, ami az övé, és következésképp az engedelmesség révén, halottá tette magát az érzéki és az eszmei világ számára egyaránt. Ezzel megszabadul a régi embertől, és bizalommal mondja: “Nézd, én mindenemet elhagytam, és követtelek téged”. – vö: Mt 19,27. Akkor azt hallja majd az Úr hazugtalan szájából, hogy az örök élet örökösévé lett.

Ó, boldog szófogadás, te, amely a Kezdetnélküli Atya és Szentlélek kebléből az Isten-Ígét fakasztottad, Magát a Szeretetet, – te az első szófogadatlanság által kiváltott zűrzavart is egyensúlyba hoztad.

A cél, amelyet harcolván igyekszik elérni minden szerzetesjelölt – az a teljes és tökéletes lemondás az előző életéről, lemondás saját akaratáról és dolgairól. Ha ez sikerült neki, akkor Isten irgalmának koszorúját nyeri el, amely a szenvedélymentességet és a teljes szabadságot ajándékozza neki.

Az ilyen küzdők érdekében fordul, bizonyos értelemben, a mi természetünk Megújítója az Atyához, mondván: “Atyám, azt akarom, hogy akiket nekem adtál, ott legyenek velem, ahol vagyok, s lássák dicsőségemet” – Jn 17,24.

Ezért hát, mindaz közületek, aki a Fiú együttkövetői szeretnétek lenni, Aki az Atya Szeretete, válasszátok a boldog szófogadást és kövessétek őt az életetek során. Mert ebben rejlik a kereszt felvételének értelme, ez vezet el minden akadály nélkül a Mennyek Országa

A harmadik rész

Reklámok
Explore posts in the same categories: Lelkiség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: