Kenetvivő asszonyok vasárnapja


A Húsvét utáni második vasárnap, mint minden vasárnap egész Pünkösdig, sajátos jelleggel bír. Ez a nap az asszonyok emlékezetének van szentelve. Ha a világ szemével nézzük, olyan ez az Egyház életében, mint amikor ünneplik az emberek akár a Valentin, vagy a nőnapot. Ez a nap pedig, a kenetvivő asszonyok vasárnapja, lehetne – és a maga formájában az is – a krisztushívők nőnapja.

Ha ünnepre készülünk, akkor mindig igyekszünk, hogy a magunk részéről mindent megtegyünk annak érdekében, hogy kellemes, szép és vidám legyen az ünnep. Világi szempontból az eszem-iszom a legfontosabb, és persze a legtöbbször semmirekellő giccses ajándékok halmaza, hogy semmi hiábavaló dolog ne hiányozzék azon a napon, amikor „ünnepet” tart a nép. Gondoljunk csak bele,  hogy már szinte becsukott szemmel megy végig minden jóizlésű és valamilyen értékrenddel bíró ember Valentin nap táján az üzlet polcai között. A felsorakoztatott kínálat szédítő. A semmirekellő szörnyűségek halmazában, bizony a keresztény ember is könnyen el tud tévedni, ha nem figyel oda.

De legyen az akár Valentin nap, vagy március 8-a, a kereskedők ezt jól tudják, hogyha ünnep van, az nem maradhat ajándék nélkül. Ezek a sokszor mihaszna dolgok pedig egy-két percig örvendeztetik a szívet évente. Az év többi perceiben pedig azon törjük a fejünket, hogy miként is tudnák megszabadulni ezektől a dolgoktól úgy, hogy a másikat meg ne sértsük.

És hasonlóképp vagyunk ezzel a nőnap vagy az anyák napja táján is. A gyermek verset mond, majd ha felnő, akkor, hogy ne érezze magát kényelmetlenül, legalább celofánba csomagolt tulipánnal igyekszik kedveskedni.

Ezen módon próbál az ember világi módon ünnepelni, vidámnak leni.

Azonban mit tegyünk ebben az esetben, amikor a Pászka utóünnepének idején a kenetvivő asszonyokról emlékezünk meg, és persze, velük együtt a többiekről is, akik keresztény módom igyekeznek helytállni ebben a zűrzavaros világban? Hogyan tehetjük ezt az ünnepet meleggé, otthoniassá, családiassá, örömtelivé, és persze vidámmá, de elsősorban kereszténnyé?

Adjuk meg gyermekeinknek a lehetőséget (tanítsuk meg nekik), hogy ezen az ünnepen is lehet saját készítésű kis ajándékokat előállítani, azzal anyjukat, a nagymamát és másokat megajándékozni. Hiszen a forma adott a nőnap és az anyák napja példájára, most töltsük meg ezt a formát keresztény tartalommal!

Ha pedig mindenképp vásárolni szeretnék, ha lehetőségünk van rá, akkor a kegytárgy boltokban kutakodjunk, ahol minden bizonnyal találunk olyan ajándéknak valót, ami hasznos. Ezeknek a dolgoknak nem csupán a megemlékezés pillanatában lesz értékük, de az élet során mindvégig. Gondoljuk csak bele, ha például egy kis mécsest, szentelt olajtartót, vagy épp szenteltvíztartót veszünk ajándékba. Milyen messze ható, mély értelme van az ilyen ajándéknak! Valahányszor, jó esetben naponta, a megajándékozott a szentelmény után nyúl, mindig az ajándékozó fog eszébe jutni…

Minden kezdet nehéz, fáradsággal jár, de ez egy örömteli fáradozás, mert a keresztény értékek felé tereli a figyelmet. Végül is, egyszer el kell kezdeni, úgy, mint a házépítésnél is, lerakni az alapokat. Később aztán a szülőkre, ami az alap, ráépül a tégla, mit a gyermekek képeznek, majd mindezt összefogja a koszorú – az unokák. A jó alapra helyezett ház pedig kibír mindenféle vihart, és ettől lesz a keresztény tartalommal megtöltött ünnep szeretetteljes, vidám és örömteli. A generációkon át öröklődő szokás majd hagyománnyá válik. Isten segítségével pedig minden bizonnyal ezzel a feladattal is megbirkózunk.

A kenetvivő asszonyok is félve, remegve mentek a sírhoz, de annál nagyobb volt az örömük, amikor elsőnek fogadták az örömhírt: „Nincs itt, feltámadt!”. Életünk során sokszor és sok mindent le kell küzdeni magunkban ahhoz, hogy előrébb jussunk. Lépjünk ki bátran, mint a liturgikus szöveg is mondja „örvendező léptekkel”, és akkor képesek leszünk ünnepet teremteni az Ünnep közepette.

A végeredmény pedig az, hogy „meglátjuk a feltámadás megközelíthetetlen fényében Krisztust”, ki azt mondja: Örvendjetek!

Reklámok
Explore posts in the same categories: Ünnepek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: