Az Úr az én Üdvözítőm


Egyik Jordán menti monostorban olyan szokás járta, amely szerint vajhagyó vasárnap, amikor a testvérek összegyűltek az Eukarisztia megünneplésére, utána rend szerint a zsoltár szavainak éneklése közben: “Az Úr az én megvilágosodásom és Üdvözítőm, kitől féljek?” – zsoltár 26,1 -, kinyitották a monostor kapuit, és a testvérek a pusztába vonultak. Átkelve a Jordánon, messzire mentek, hogy senki lássa, hogy hogyan böjtöl a másik. Majd Virágvasárnap tértek vissza a monostorba.

Zoszima atya szintén a pusztaságban jó messzire ment. Zarándoklásában egy emberi test árnyékát vélte látni. Először azt gondolta, hogy csak látomás, ezért keresztet vetve magára, nem fordított figyelmet félelmére. Amikor viszont megfordult, egy meztelen embert pillantott meg, akinek a teste a naptól fekete volt. Közelebb akart hozzá menni, de a pusztalakó futni kezdett. Zoszima könnyek között könyörgött és kérte a tőle eltávolodó embert: “Miért futsz előlem, bűnös és méltatlan elől?”. Az ismeretlen megszólalt: “Bocsáss meg, Zoszima atya, nő vagyok, és mint látod, nincs rajtam ruha, amivel elfedjem testem meztelenségét”.

Ha szentsége és titkos cselekedeti következtében, nem nyerte volna el az Úrtól a jövendölés ajándékát, nem ismerné a nevemet – gondolta magában Zoszima atya. Térdre esett hát, és kérte, hogy áldja meg őt. Ugyanúgy, az idegen is letérdelt és sokáig egymást kérlelték: “Áldj meg!”. Végül a nő azt mondta: “Zoszima atya, neked kell, hogy megáldj és imádkozz értem, mert te a papi méltóságban tisztelegsz és Krisztus oltára előtt állsz, bemutatván Istennek a szent Adományokat”. Zoszima nagyot sóhajtott és azt válaszolta: “Ó, tisztelendő anya! Kétséget kizáróan, kettőnk közül te vagy az, aki közelebb jutottál Istenhez és meghaltál a világ számára. Te nevemen szólítottál, és tudod, hogy pap vagyok, noha korábban nem láttál engem. Ezért neked kell megáldanod enegem”.

A tiszteletreméltó, engedve Zoszima könyörgéseinek, azt mondta: “Áldott az Isten, aki minden ember üdvösségét kívánja”.Ámen” – válaszolta Zoszima, és mindketten felálltak a földről.

(Egyiptomi Mária élete – részlet)

A Nagyböjt befejezése előtt egy héttel, az Egyház azáltal erősít bennünket annak méltó befejezéséhez, hogy mint a tökéletes bűnbánat példáját, tiszteletreméltó Mária életét ajánlja figyelmünkbe, aki 47 évet élt bűnbánatot tartva a Jordán, pusztaságában.

Ha olyan kísértésbe ejtő gondolatok támadnának ellenünk, amelyek azt sugallnák számunkra, hogy milyen nagyszerűen és igazságosan böjtöltünk, akkor olvassuk végig tiszteletreméltó anyánk, Mária életrajzát, és azonnal tudatosul bennünk, hogy erőfeszítéseink ellenére, ha ugyan a böjt folyamán valamilyet tettünk, milyen messze vagyunk attól, hogy elmondhassuk magunkról, hogy böjtölésünk során következetesek voltunk.

Még egy teljes hét van hátra ahhoz, hogy igyekezzünk helyreigazítani, vagy jobbá tenni mindazt, amiről azt hittük, hogy az tökéletes volt. Semmiképp sem azért kell ezt tennünk, hogy “az emberek lásság a mi tökéletességünket“, de kizárólag halhatatlan lelkünk üdvössége érdekében. Mennél jobbak és alázatosabbak vagyunk böjtölésünkben, annál jobban és áldásosabban tudjuk átélni a mi Urunk és Istenünk Jézus Krisztus, Kínszenvedéseit. Így a méltósággal megélt böjt és a Kínszenvedés hete, mennyei örömmel tölt el bennünket, amelynek oka a Feltámadás ténye!

Hogy mindez így is történjen, használjuk fel az Istentől kapott időt üdvös cselekedetekre. Ennek sikere érdekében az ima szavaival kérjünk segítséget magunk számára:

Szentéletű Mária anyánk, esedezzél Istenhez érettünk!

Reklámok
Explore posts in the same categories: Böjt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: