Az ima angyalai


Az Őrangyalok üdvösségünk szolgái, hogy ne legyünk magunkra maradottak földi életünkben, a mi halhatatlan lelkünk üdvösségén való munkálkodásunkban. Tudjuk jól, hogy segítőink velünk vannak, sok veszedelemtől óvnak meg bennünket, ami életünk során szembetalál minket, és nem utolsó sorban, Isten haragjától is megvédenek, amelyet nyilván kiérdemlünk.

Az Őrangyal olyan lény, aki bennünket végtelenül szeret. Szeretete teljességével szeret bennünket és az ő szeretete hatalmas és erős, mert szem előtt tartva Istent, látja az örök Szeretetet, amely a mi üdvösségünket kívánja.

A mi Őrangyalunk olyan, mint a mi második anyánk. Ugyanúgy törődik velünk, vagy talán még jobban. Test szerinti anyánk különös figyelemmel van irántunk felnőtté válásunk idején. Az Őrangyal pedig megkeresztelésünk pillanatától életünk utolsó napjáig, gondosan vezet bennünket. Ha életünk során el nem zavarjuk őt magunk mellől, Isten színe elé vezeti lelkünket, amikor elérkezik a nap, és a lélek a testtől elválik.

Az Őrangyalok erősek és bátor jellemmel bírnak, amit Istentől kaptak, erősek az ima által, amit értünk Istenhez intéznek.

Minden, ami tiszta és világos bennünk: minden jó gondolat, a szív helyes mozdulatai, imáink, bűnbánatunk, jócselekedeteink – mindezek a mi Őrangyalunk ösztönzésére születnek meg bennünk. Az Angyal az, aki lelkiismeretünkön és szívünkön keresztül tevékenykedik, védelmez bennünket a bűntől és a kísértésektől, valamint oltja belénk a bűnbeeséstől való félelmet.

A számunkra rendelt Őrangyal, olyan, mit a mi felfedett és kitárulkozó lelkiismeretünk. Minden erejével azon van, hogy elvezessen bennünket az üdvösségre, és nincs jogunk őt ebben gátolni. Inkább segítenünk kellene őt igyekezetében. Kérnünk kell őt, hogy szent gondolatok termésével gazdagítsa elménket, erősítse akaratunkat ezek megvalósítása irányában. Úgy kell őt szeretnünk, mint az erősebb és idősebb testvért.

Végül is mégis megfeledkezünk róla, nem imádkozunk hozzá, bűneinkkel megsértjük szent mivoltát, de ennek ellenére ő újra és újra kinyilvánítja irántunk való gondoskodását. Arra törekszik, hogy Isten irgalmáért imádkozzon értünk, könyörög Istenhez küzdelmeinkben, és a Mennyei Atya, sohasem veti meg az ő könyörgését.

De vajon miért is vannak az Isten angyalai ilyen gondoskodással az emberek iránt?

Elsősorban azért, mert Isten szolgái és Istentől azt a parancsot kapták, hogy védelmezzenek bennünket. Másodsorban pedig ők maguk is Isten teremtményei, és rájuk is, ugyanúgy, mint ránk, emberekre, vonatkoznak a szavak: “Legyetek tehát irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas.” – Lk6,36.

Milyen örömmel is tölti el őket a lélek üdvözülése, amelyet Krisztus az Ő Vére árán váltott meg, és amely lelkek velük együtt osztoznak majd dicsőségükben!

Ha egy kicsit is figyelmesebbek lennénk, rájönnénk arra, hogy milyen nagy gondot fordít a mi Őrangyalunk arra, hogy segítsen bennünket a bűnbánat útjára való lépésen át az üdvösség útjára térni! Nem csupán bűnbánatra ösztönöz bennünket, de eszünkbe juttatja bűneinket is, az életünk során elkövetett hibákat, tévedéseket.

Őrangyalaink, akiket az Isten küldött mellénk, gyorsan megteszik az utat Istentől hozzánk és vissza, – ha ugyan tetteink nem gátolnák őket ebben. Istentől érkeznek hozzánk, hogy az Ő áldását hozzák el nekünk: tőlünk Istenhez mennek, hogy elé tárják imáinkat és hálaadásunkat.

Milyen közel is kell, hogy legyen hozzánk a mi Őrangyalunk! Mekkora bizalommal kell, hogy legyünk iránta életünk során! Lelkünk legmélyebb titkait is felfedhetjük előtte: azokat, amit senkivel sem osztanánk meg.  Éspedig azért, mert az Őrangyalban a legbölcsebb tanácsadót, a szeretetben és a segítségben a készségest, az érzékenyen hozzánk ragaszkodót, szükségleteinkben gondoskodót találjuk.

Архимандрит Иоанн (Крестьянкин), -Sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Írások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: