Az egyszerű embereknek az imáról


Mint hajdanán az apostolok mondták az Úrnak: Taníts meg minket imádkozni – Lk 11,1 -, úgy most is sokan fordulnak hozzánk az egyszerű nép közül és kérdezik, hogy hogyan is kell nekik imádkozni, milyen imákat olvassanak. Ők azt mondják magukról: “Mi dolgozó emberek vagyunk, hosszú imák végzésére képtelenek vagyunk azért, mert hajnaltól sötétedésig a mezőn dolgozunk, de ugyanúgy ősszel és télen is el vagyunk foglalva a munkával. Mit tegyünk hát?”.

Nos, mit is válaszoljunk az ilyeneknek? Hogyan oldjuk meg értetlenségüket? Azért, mert Szárovi Szeráfimnál gyönyörű megoldásra találtunk a felmerült kérdések tekintetében, amelyeket az egyszerű emberek oly gyakran tesznek fel nekünk, a szóban forgó kérdéseikkel a szent öreghez irányítjuk őket. Nálunk Ő sokkal jobban tud nekik beszélni arról, hogy hogyan is imádkozzanak, milyen imákat olvassanak.

Figyeljetek hát, egyszerű emberek, mit mond nektek a Szárovi szent küzdő. Lám, mit is mond Ő.

“Felkelvén álmából, mindenki vesse magára a kereszt jelét, és egy bizonyos helyen állva, olvassa az üdvös imát, amelyet Maga az Üdvözítő adott nekünk, vagyis a Miatyánkot – háromszor. Majd ugyanúgy háromszor az Istennek Szűz Szülőjét, majd végezetül a Hitvallást, egyszer.

Beteljesítvén ezt az imarendet, minden keresztény hadd menjen a maga dolgára. Munka közben, legyen az odahaza, vagy útközben, mondja csendesen,: Uram, Jézus Krisztus Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön. Ha pedig emberek társaságában van, akkor csak elméjében mondja: Uram, irgalmazz, és ezt így folytassa délig. Ebéd előtt pedig ismételje meg a reggeli imarendet.

Ebéd után pedig, dolog közben, mindenki mondja szintén csendben: Legszentebb Istenszülő, üdvözíts engem, bűnöst – és így folytassa egész késő éjjelig. Amennyiben sikerül egy bizonyos időre egyedül lennünk, akkor ezt imádkozzuk: Uram, Jézus Krisztus, az Istenszülő közbenjárására, könyörülj rajtam, bűnösön. Majd lefekvés előtt, minden keresztény ismételje meg a reggeli imarendet, és keresztet vetve magára, térjen aludni. Amennyiben a keresztény ember tartja magát ehhez az egyszerű szabályhoz úgy, mint egy üdvözítő bástyához a világ hívságai között, és alázattal végzi azt, az a keresztényi tökéletesség mértékére és az isteni szeretetre jut el. Azért, mert az említett három imádság – a kereszténység alapja: Az első, mint amelyet Maga az Úr adott, minden ima képmása. A másodikat az Arkangyal hozta a mennyből, Szűz Mária üdvözléseként, mint az Úr Anyjának. A Hiszekegy pedig, röviden magába foglalja a keresztény hit az üdvözítő dogmáit.

Íme, itt a válasz, egyszerű emberek számára, hogy hogyan is kell, hogy imádkozzatok, milyen imákat olvassatok. A boldogságos öreg, fent említett szavai nyomán, természetesen, meg kell, hogy győződjetek arról, hogy részetekről a ti helyzetetekben, semmilyen végeláthatatlan, vagy számotokra érthetetlen imádkozásra nincs szükség. Hanem sokkal inkább a rövid imák végzését ajánljuk nektek, de azért ezzel együtt a legfontosabbakat az összes ima közül. A leginkább tanító jellegűeket, és mélységesen meghatóakat, de egyben vigasztalókat is.

Végül is, mi bír annál nagyobb tanító jelleggel, mint például az Úr imádsága? Néhány szóban benne foglaltatik minden kérés, amelyekkel a keresztény ember fordulhat és köteles is fordulni az ő Mennyei Atyjához. Az Uram, irgalmazz imádsága pedig, a legalázatosabbnak kell, hogy legyen minden irgalmat kereső bűnös számára. Az Istennek Szűz Szülője pedig a legvigasztalóbb ima kell, hogy legyen számunkra, mint a mi Urunk és Istenünk, az Üdvözítő Jézus Krisztus Születéséről való, Mennyből kapott hír.

Mindezek tekintetében, elegendő lesz részetekről az is, ha imádkozni fogtok úgy, ahogyan azt a szent öreg tanácsolta nektek, és az általa ajánlott imákat fogjátok olvasni. Azok rövidek és csak néhány van belőlük, de azok, mint ahogyan hallhattátok, elvezethetnek benneteket a keresztényi tökéletességre és az isteni szeretetre – amit elérni mindnyájatokat méltasson is az Úr, az Ő irgalmassága által. Ámin.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szárovi Szent Szerafim

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: