Betlehem felé tart a várandós Hajadon


Az ünnepet megelőző imaórák szövegének figyelmes átelmélkedése jó alkalom arra, hogy ráhangoljuk lelkünket, elménket a nagy Titok fogadására, amikor is a mi Urunk és Istenünk testben jelenik meg előttünk, hogy az elesett képmásunkat megújítsa és azt az előbbi dicsőségébe felemelje.

Betlehem készülj fel, készüljön a jászol, nyíljék meg a barlang, eljött az Igazság, elszállott az árnyék, és a Szűztől az Isten jelent meg az embereknek, felvéve a mi formánkat, és megistenítve ezt a szerzeményét. Ezért Ádám és Éva megújult s így kiáltott: Megjelent a földön a Jóakarat, a mi nemzetségünk üdvözítésére. – I. imaóra.

József, mond meg nekünk: a Hajadont, kit a Szentélyből vetél át, hogyan hozod, mint váradóst Betlehembe? S ő így szólott: Kutatván a prófétákat, és hírt véve az angyaltól, meggyőződtem, hogy Mária Istent szül majd rejtelmesen. Annak hódolására jönnek bölcsek napkeletről, drága ajándékokkal szolgálva Néki. Miérettünk megtestesült Urunk, dicsőség Néked. – III. imaóra.

Jertek, óh krisztusthordozó népek, lássuk meg a csodát, amely minden elmét ámulatba ejt és megragad, áhítattal hódoljunk előtte, s hittel magasztaljuk. Ma Betlehem felé tart a várandós Hajadon, hogy világra hozza az Urat, angyali seregek sietnek Előtte. Ezt látván, így kiáltott fel József a vőlegény: Mily különös titok ez Tebenned, óh, Szűz? És miképpen akarsz szülni, házasságban járatlan Leányzó? – VI. imaóra.

Ma a Szűztől születik Az, aki a kezében tartja az egész teremtést. Mint halandót pólyákba takarják Azt, ki lényegénél fogva érinthetetlen. Jászolba fekszik az Isten, ki kezdetben megerősítette az egeket. Asszony tejével táplálkozik Az, ki a népet a pusztában mannával táplálta. Bölcseket fogad az Egyház Vőlegénye. Átveszi ajándékait a Szűz Fia. Hódolunk a Te születésednek Krisztus. Mutasd meg nekünk a Te dicsőséges Istenjelenésedet is. – IX. imaóra.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Ünnepek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: