Fülöp apostol – nov. 14/27


Szent Fülöp apostol Betszaida szülötte (Galilea). Nagyon jól ismerte a Szentírást és helyesen értelmezve az ószövetség próféciáit, várta a Messiás eljövetelét. Az Üdvözítő hívásának engedelmeskedve, követte Őt. Többször is tesz róla említést az Újszövetség: ő vezette Krisztushoz Natánael apostolt, tőle kérdezte meg az Úr, hogy mennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy ötezer embernek kenyeret vegyenek. Fülöp volt az, aki a görögöket, akik látni szerették volna Krisztust, elvezette őket Hozzá. Végül a Titkos Vacsorán az Atyáról kérdezte Krisztust.

Az Üdvözítő mennybemenetele után, Fülöp apostol Galileában hirdette Isten Igéjét. Beszédeit csodák igazolták. Feltámasztott egy gyermeket, aki anyja karjaiban halt meg. Galileából Görögországba ment, ahol az oda költözött zsidók között prédikált. Néhányan ezek közül vitték Fülöp apostol prédikációinak hírét Jeruzsálembe, ezért néhány írástudó, élükön a főpappal, elmentek Görögországba, hogy ott vádolják Fülöp apostolt. Fülöp cáfolta a főpap hazugságait, aki azt mondta, hogy Krisztus tanítványai ellopták az Úr testét, valamint elmondta azt is, hogy a farizeusok hogyan fizették le a katonákat, hogy ezt elhíreszteljék. Amikor a főpap és társai, miután vádakkal illették Fülöp apostolt, valamint szidták az Urat, hirtelen megvakultak. Ezek után Fülöp apostol imádkozott értük, visszanyerték látásukat, minek láttán sokan hittek Krisztusban. Az apostol püspököt szentelt számukra, akit Nárcisznak hívtak – a 70 szent apostol közé tartozik.

Görögországból Parféba ment Fülöp apostol, majd Azot városába, ahol egyik helyi lakos, Nikoklid gyermekének szemét gyógyította meg, aki egész háza népével megkeresztelkedett.

Innét Fülöp apostol Szíriába ment, ahol a farizeusok unszolására a zsidók felgyújtották Ira házát, aki befogadta az apostolt, aki pedig meg akartak ölni. Azonban látván a csodákat, amelyeket az apostol tett: a város vezetőjének, Arisztarchnak, béna kezét meggyógyította, aki meg akarta ütni az apostolt, valamint a meghalt gyermek feltámasztását, – bűnbánatot tartottak és megkeresztelkedtek. Megtette püspökké Irát, majd átkelve Szírián, Kis Ázsián, Lidán, mindenütt hirdette az Evangéliumot, és tűrt sok szenvedést. Őt magát és az őt kísérő nővérét, Mariannát, megkövezték, börtönbe zárták, kiűzték a településekről.

Ezek után az apostol elment Frígiába, ahol sok pogány templom állt, többek között egy a kígyóknak szentelt templom, amelyben egy hatalmas sün lakott. A szent apostol az ima erejével megölte a sünt, és sokakat meggyógyította kígyók marásaitól. A meggyógyultak között volt Antipata város vezetőjének felesége is, aki ezek után megkeresztelkedett. Amikor ezt a férje megtudta, megparancsolta, hogy kötözzék meg az apostol, annak nővérét, valamint Bertalan apostolt, aki szintén velük volt. A sün templomának varázslóinak unszolására a város vezetője megparancsolta, hogy Fülöp apostolt, Barnabással együtt feszítsék meg. Ekkor földrengés támadt, és bíráskodókat betemette a föld.

A sün temploma mellett a kereszten függő Fülöp apostol imádkozott az őt megfeszítők megmeneküléséért a földrengés következményeitől. A nép, látva a történteket, hitt Krisztusban, és követelték, hogy vegyék le a keresztről az apostolokat. Bertalan apostol még életben volt, amikor levették a keresztről, felmentették az ítélet alól, megkeresztelte a megtérteket és a püspökük lett.

Fülöp apostol, akinek imádságai révén, Antipata és a varázslókon kívül, mindenki megmenekült, meghalt a kereszten.

Nővére, Marianna, Bertalan apostollal közösen, eltemették, majd Örményországba mentek hirdetni Krisztust, ahol Bertalan apostolt megfeszítették. Marianna haláláig hirdette az Evangéliumot.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szentek élete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: