Zarándoklatom második évtizede


Szinte hihetetlen, de az első igazi zarándoklatom már több mint egy évtizede történt. Akkor, az első alkalommal a pocsajevi lavrába jutottam el, ami addig a napig olyan távolinak, olyan elérhetetlennek tűnt számomra. Mint arról már korábban beszéltem, minden olyan váratlanul, hirtelen történt, de talán annál szebb és mélyebb élmény volt, mintsem ha hosszú készülődés előzte volna meg azt az első utat.

Semmiképp sem gondoltam akkor arra, hogy a 2000 Pünkösdjén megtett zarándoklat, egy rendszeresen ismétlődő, éveken át tartó zarándoklattá növi ki magát. És lám, bármennyire is hihetetlen, az idei év volt a 11-ik, és noha ugyan akaratlanul, nem számításból, de ez volt a valaha megtett utak legszebbike.

Az egykor távolinak és szinte számomra elérhetetlennek tűnő pocsajevi lavra, mára olyan közelivé lett, hogy szinte már nem is tűnik zarándoklatnak. Az évek során, egyre gyakoribb ottlétek, a sok-sok ismerős, kedves ember, vagy azok, akikkel ha csupán egy-egy alkalommal találkoztam, és lehet, hogy soha többé, ezek mind olyan különös légkört alakítottak ki számomra, mintha minden zarándoklatom a lavrába egy hazatérés lenne.

Emlékszem, mennyire számolgattuk egyes alkalommal, az útitársakkal, hogy ki hányszor is volt már ezen a szent helyen. A magam nevében ez mára már természetes dolog, hogy amikor lehetőség van rá, akkor azonnal indulok. Nem is lenne könnyű megmondani, hogy valójában hányszor is sikerült eljutnom oda, hiszen csak az idén, Isten kegyelméből ez hat alkalommal sikerült.

Amikor 2008-ban, a nevezetes “nagy” zarándoklatra a Kárpátok monostorait látogatva, majd Pocsajeven át, Besszarábiába, onnét fel Kijevbe, és vissza Ungvárra indultam, azt hittem, hogy ennél nagyobb és hosszabb zarándoklatot már nem is lehet tenni. Mégis, az idei, mint egy jubileuminak mondható, vagy akár, a nagyok legnagyobbikának.

Ukrajna területén az Orthodox Egyháznak három hatalmas monostora (lavrája) van. Ezek közül számomra a legjobban a pocsajevi ismert, noha hallomásból, képekről, könyvekből mindhárom valamelyest ismert volt számomra. A kijevi lavrába, ahol Mózes atyánk ereklyéi is nyugszanak, 2008-ban sikerült eljutnom. Azonban, a harmadik – a Szvjatogorszk – a mi kis országunk méretei tekintetében, számomra a világ végének tűnt. Hatalmas sóhajtások, és vágyakozások közepette hallgattam mindig az ottani szerzetesek énekét, elképzelve, hogy milyen lehet mindez élőben.

Noha a nyáron, egyik Pocsajevben való tartózkodásom idején, egy ismerős atya meghívott, hogy menjek el hozzá, és mivel tőle viszonylag már nincs messze, elvisz a szvjatogorszki lavrába. Sajnos, itthoni feladataim nem engedték meg, hogy tovább utazhassak, ezért Pocsajevből haza, és nem egy másik monostorba indultam.

Az idei, októberi szabadság idejét nagyon csendesre, és majdhogy nem itthonira terveztem. Sok minden várt megvalósításra a szabadság ideje alatt, de persze, mindezek csupán csak a magam elképzelései voltak. Az Úr pedig fenekestül felforgatta minden elképzelésemet, és az történt, amire gondolni sem mertem volna. Ugyanis az itthon töltött szabadság helyett, egy 4000 kilométeres zarándokút lett, és előre kell bocsátanom, hogy nem is akármilyen.

Ezzel a nagy körutazással egy csapásra megvalósult mindaz, ami csak ritkán fordul elő az ember életében. Az Isten különös kegyelmének, a segítőkész emberek sokaságának, a szervezők rugalmasságának és készségének, a nem kis anyagi részt vállaló támogatóimnak köszönhetően, a tíznapos zarándoklat alatt, sok más hely mellett, sikerült eljutnom Ukrajna mindhárom lavrájába.  Semmi sem pótolhatja mindazt, amit lelkileg, de emberileg is, egy ilyen zarándoklat tud nyújtani.

Remélem, Isten segít helyesen visszaemlékezni mindenre, ami fontos és lelkileg értékes, hogy az olvasónak is épülésére szolgáljon.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Zarándoklatok emlékei

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: