Az isteni fény ragyogása – zarándoklat


Az Úrszínváltozás ünnepe, amely egy a 12 nagy ünnep közül, és nem csupán csak ezért, de önmagában véve is nagy, szép és különleges ünnep. Magasztosabbá számunkra, akik elzarándokoltunk a pocsajevi szent hegyre, éppen ez a tény tette, hogy nem a megszokott hazai környezetben ünnepeltünk.

Az előünnep hajnalán indultunk, hogy idejében megérkezzünk és legyen idő felkészülni a nem is olyan rövid virrasztó istentiszteletre. Mint minden ünnep alkalmával, most is rengetegen jöttek a lavrába. Talán egyszer sem volt alkalmunk látni annyi fiatalt, kisgyermekes anyát, akik bizony szent alázattal, gyermeküket karjukon tartva, velünk együtt ott voltak a virrasztó istentiszteleten. Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy nagyon fiatalos volt az idei Úrszínváltozás ünnepe.

Mindehhez hozzájárult az is, hogy a lavra, napról-napra szebb. Amit egy hónappal korábban felújítás alatt, vagy éppen félkészen láttunk, az most teljes szépségében tündöklött. Jó látni, hogy minden téren megújul a szent hegy, az Istenszülő választott helye. Az ünnep idején magas rangú vendége is volt a lavrának, mégpedig Főtisztelendő Serafim, Kanada érseke személyében.

Mint mindig, most is három kórus magasztos éneke adta meg a szertartások lelki hangulatát. Sokszor és sokféle felvételt van alkalma az embernek meghallgatnia, de az élő, és nem a fellépések alkalmával, de a maga valóságában, az istentiszteleten hallott ének, semmi mással nem pótolható, de nem is magyarázható, mert minden egyes alkalom egyedi és megismételhetetlen. Gondolom sokan, aki most hallották első ízben, fejüket forgatták, hol az egyik, hol a másik irányba, nem egyszer nyitott szájjal, rácsodálkozva arra, amit láttak-hallottak.

Nincs is benne semmi különös, hiszen még azok számára is, akik már többször megfordultak ezen a szent helyen, minden egyes alkalom ünnepélyes és lelkileg felemelő. Ebben a környezetben, hála Istennek, volt alkalmunk az idén ünnepelni, ahol talán nem túlzás, valamit megérezhettünk abból a szent és nagy eseményből, ami a Tábor-hegyen történt, üdvösségünk érdekében.

Most, hogy mi is a hegyen voltunk, noha nem azon, ahol az Úr színében átváltozott, de valahogyan mégis az ember lelkét eltöltötte, elméjét ráhangolta azokra a szent pillanatokra, amelyek következtében, minden bizonnyal, Péter apostol is mondhatta: “Uram, jó nekünk itt lenni,…”. És valóban, jó volt ott lenni, az imádkozó emberek több ezres tömegében, akik vidám arccal, örvrendező léptekkel siettek ünnepelni.

Az Úrszínváltozás ünnepének sajátossága, hogy ilyenkor a termés zsengéit hozza el Isten szent népe a templomba megáldani. Az ima szövegével egybehangzóan, amit a termés megáldásánál olvasnak fel, amely azt mondja: Tieidet a tieidből ajánljuk fel…

És, mint azt már a korábban közzétett képeken is látni, valóban, a nép örömmel, hálás szívvel hozta el ma is a templomba a különféle gyümölcsöket, és a termés egyéb zsengéjét, hogy részesedjen a megszentelésben, de egyben megköszönje Istennek, hogy az idén sem hagyott bennünket a test táplálására szükséges termények nélkül.

Kétszer telik meg ilyenkor a lavra udvara a terményes kosarakkal. Ugyanis a Szentháromság templomában a kora reggeli órákban végzett  liturgia után is szentelnek gyümölcsöt, majd a későbben kezdődő püspöki liturgia után is. Ki is tudná megmondani azt, hogy mennyien voltak azok, akik ezen a napon kosarakkal a kezükben eme szent helyre siettek…

Szokásunkhoz híven, a Szentlélek-szkitibe is kimentünk, ahol mindig öröm találkozni és beszélgetni az ismerősökkel, valamint sikerül újakat is szerezni.

Szinte észrevétlenül telt el a három nap, aminek felismerése egy kissé elszomorító volt, mert újra vissza kellett térni a mindennapok zűrzavarába. Azonban Istennek hála, hogy már kitudja hányadszor méltatott bennünket arra, hogy itt, az Istenanya által választott szent hegyen ünnepelhettünk.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Zarándoklatok emlékei

One Comment - “Az isteni fény ragyogása – zarándoklat”

  1. femarthy Says:

    Köszönjük ..


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: