Péter böjtje


A mindenszentek vasárnapját követő napon kezdődik az apostolok böjtje, amely az apostolfejedelmek napjáig, Péter és Pál apostol ünnepéig tart.

Ezzel kapcsolatban ragadjunk ki néhány rövid gondolatot Andrej (Kuraev) diakonus atya elmélkedéséből.

Általában azt szokták mondani, hogy ezzel a böjttel az apostolokat utánozzuk, akik szintén böjtöltek és ilyen formán készülünk fel megünneplésükre. Minden bizonnyal, az apostolok böjtöltek. Először Római szent Hipolit tesz említést erről a böjtről a harmadik században. Abban a korban sehogyan sem kapcsolódott ez a böjti időszak az apostolokhoz. Sokkal inkább mintegy kompenzációs böjti időszak volt ez, vagyis aki nem tudott valamilyen oknál fogva böjtölni a Pászka előtt, az az ünnepsor végeztével (Húsvéttól Pünkösd utánig) tegye azt.

Ma ezt a böjtöt apostolinak nevezzük, és itt merül fel egy nagy kérdés: miben utánozzuk mi az apostolokat? Engem mindig felzaklat az, amikor Péter böjtjének kezdetén azt magyarázzák, hogy ez a böjt azért létezik nálunk, mert mi utánozzuk az apostolokat, mert azt megelőzően, hogy az Evangélium hirdetésére indultak volna, böjtöltek, ezért mi is követjük példájukat.

Ezen a ponton azonban minden a feje tetejére van állítva. Ugyanis miért utánozzuk mi az apostolokat a munkára való felkészülésben, és miért nem utánozzuk őket magában a munkában?

Olyan ez, mintha alapos és kitartó felkészülésnek vetnénk magunkat alá a harc előtt, de a harc helyett egy piknikre mennénk el.

A böjt alapjait Aranyszájú Szent János így magyarázza: számold ki, hogy mennyibe kerül számodra egy szerény étkezés. Számold ki azt is, hogy mennyibe kerül az étkezés hús és tej nélkül. A különbözetet pedig add a szegényeknek.

Az igazi böjt – az önmagában az emberségért való harc. A fiziológiai igényeken túl, magasab igényeket támaszt. És ha ez sikerrel jár, akkor a lelki magaslatokra emelkedsz. Elért sikereid miatt eltelsz hálával, és ezért a helyesen végzett böjt – az maga az öröm.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Böjt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: