Mennybemenetel


Mit jelent a ma emberének a Mennybemenetel ténye? Újra magunkra maradtunk, mint az korábban volt? Csalatkoztunk, mert ígéretet kaptunk, de újra egyedül vagyunk? Közelebb került-e Isten hozzánk? Voltak napok, amikor nem csupán közelebb volt hozzánk, de köztünk lakozott. Ezek a napok elmúltak. Elvitte-e vajon az idők folyója az Örökkévalóság Teremtőjének ittlétét? Az idő múlásával távolodunk-e a történelem azon egyedülálló pontjától, amikor az Ige testté lett, amikor az Örökkévalóság érintkezett az idővel?

A protestáns szemlélet azt tartja, hogy Krisztus mennybemenetele után, ami itt maradt, az az Evangélium. De nem lenne ez túl elhamarkodott, leegyszerűsített válasz, hogy Krisztus után mindössze csak egy könyv maradt, ami róla szól? Ennyi lenne az egész, amit nekünk hozott, egy szövegtekercs?

Tegyük fel másképp a kérdést: mit kaptak az apostolok Krisztustól, mit sajátíthattak el Tőle? Csupán csak ismereteket? Olyanokat, melyket ma bibliaórákon tanítanak? Vagy valami összehasonlíthatatlanul többet?

De még így sem elég komoly a kérdés. Hanem: mit kapott Krisztus az Atyától? Mert amit a Fiú kapott az Atyától, azt átadta tanítványainak. Így, amit az Atya Krisztusnak adott, Krisztustól az apostolokhoz került, az apostoloktól az Egyházba.

Amit pedig Krisztus Istentől kapott, az nem csupán ismeretek halmaza, de erő, dicsőség, hatalom, és maga az Istenség! Örökkévalóságot kapott a Fiú Istentől, vagyis olyan létet, mely felett nincs hatalma rozsdának, sem enyészetnek, sem halálnak. Nem más ez, mint amit „öröktől való születésnek” nevezünk.

Isten, aki kizárólagos adományozója az örökkévalóságnak, abba a kezdeti dicsőségébe fogadja most Fiát, melyből az idők teljességében eljött hozzánk, hozzánk hasonlóvá lett, hogy bennünket a menny dicsőségébe és halhatatlanságra emeljen.

Ilyen a mi Istenük! Ezért ettől a naptól égre emelt szemekkel várjuk ama ígéret beteljesülését, amikor az Atya elküldi a Szentlelket, hogy bennünket is, mint ama galileai halászokat bölcsekké tegyen, hogy a pogányokból vértanúkat szerezzen, kik imádkoznak lelkünk üdvéért.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Ünnepek

One Comment - “Mennybemenetel”

  1. Adrianna Says:

    Nekem ez a bizalom és remény ünnepe. Köszönöm gondolataidat.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: