Angyali szolgálat


Sokszor mondják, hogy az oltár szolgálatában nincs semmi különös. Odaadni a tömjénezőt, vinni a gyertyát, felolvasni az Apostolt – hiszen ez mind olyan egyszerű. Azonban ez az egyszerűség csak látszólagos. Azt, amit az emberek látnak a templomban, az csak a felszín, a lényeg azonban rejtve marad a folyamatot kívülről szemlélők elől.

Megpróbáljuk most egy kicsit elhúzni a függönyt, megkísérelve feltárni az érdeklődők előtt eme szolgálat teljes szépségét, annak mélységét és sokoldalúságát.

Sokan úgy vélik, hogy az oltáros fő feladata az nem más, mint imádságos jelenlét az Isten színe előtt, vagyis az ima. Teljesen érthető, hiszen az oltáros egész elfoglaltsága ideje alatt, olyan helyen zajlik, ahol különleges módon jelen van az Isten. De ennek ellenére bátorkodjunk azt mondani, hogy itt az ima nem a fő feladata az oltárosnak. Akárcsak a lélegzés, elengedhetetlen az élet számára, de mégsem az élet tartalma. Vagy pedig más szavakkal, hogy éljünk, lélegeznünk kell, de nem azért élünk, hogy lélegezzünk. Ugyanígy, az oltáros sem oltáros imádság nélkül, de szolgálatának nem az imádság a célja.

Az oltáros arra van hivatva, hogy a papok szolgálatánál segédkezzen. Ez a fő feladata, ebben kell, hogy tökéletesedjen és örömét találja. Az oltáros, mintegy az alsóbb angyali rendeket szimbolizálja. Ezek a szolgáló lelkek, nagy buzgósággal, örömmel és szeretettel teszik dolgukat, minden kétségeskedés és fontoskodás nélkül, nagy odaadással igyekeznek teljesíteni Isten rendelkezéseit. Egyesek az embereket szolgálják, mások pedig Isten közvetlen közelében, állandóan Vele vannak. Egyikük sem gondolkodik azon, hogy az ő szolgálata magas, avagy alacsony rangú-e. Hiszen ők lángoló szeretettől lobognak Uruk iránt, és szolgálatuk következtében, kimondhatatlan örömben és elégedettségben van részük.

Az oltárosnak hasonlítania kell ezekre a szolgáló lelkekre, és hozzájuk hasonló buzgósággal kell viselniük, teljesíteniük kötelességeiket. Az oltáros szolgálatának tökéletes képe nem más, mint az ő kötelességeinek angyali módon való viselése. Az, aki a papok szolgálatával törődik, Istent látja maga előtt, Aki úgy szereti őt, mint senki más, és az Isten iránti viszont szeretetében, igyekszik odaadni magát teljes egészében. Az oltáros szolgálatának lényegéhez hozzá tartozik az oltár szolgálatát végzők iránti szeretet.

Előfordul, hogy az oltáros nem tud azonosulni a pap természetével. Ezzel kapcsolatban elmondok egy történetet. Egyik oltáros, maga sem tudta, hogy miért, nem szerette a papot, aki mellett szolgált. Hamar megértette az oltáros, hogy ilyen módon nem szolgálhat. Bűnbánatot tartott, és kérte Isten segítségét. Egy idő múltán ilyen gondolata támadt: ha te nem szereted őt, akkor ezzel szemben, még szívélyesebben kell, hogy szolgáld őt. Így is tett. Ha előfordult, hogy több oltáros is jelen volt a templomban, mindig elsőként igyekezett szolgálni a papnak: a kézmosásnál, az öltözködésnél, teljesíteni az ő utasításait – mindezt olyan szorgalommal tette, hogy észre sem vette, hogy gyűlölete igazi szeretetté változott. Dicsőség érte Istennek, hogy sikerült legyőznie becsvágyait, de viszont nagyon szomorú, ha azok eltorlaszolják a szolgálat útját.

Lángoló szív

Sokan teszik fel a kérdést, hogy mi szükséges ahhoz, hogy valaki oltáros lehessen? Gyakran gyónjon és áldozzon? Sűrűn járjon az istentiszteletekre? Sokat imádkozzon? Egyáltalán, pontosan betartani minden előírást? Mindez, természetesen, igaz. És mégis,… Sok fiatal rendszeresen vesz részt az istentiszteleten és részesül a szent Titkokban, de mégsem lesz mindegyikükből oltáros.

Érthető, hogy aki az oltárnál akar segédkezni, annak sok mindent kell tudnia: az istentiszteletek rendjét, mikor mit, hogyan kell felolvasni, az ünnepek sajátosságait, ugyanúgy a böjt és a Húsvét időszakának istentiszteleti rendjét. De nem csupán ezek elméleti, hanem gyakorlati ismeretére is szüksége van az oltárosnak. Ezen gyakorlatok elsajátítására azonban nincs tanoda. Nem kevés időnek kell eltelnie ahhoz, amíg az újonc, minimális ismeretekre tesz szert. Ezért szükség van önképzésre, speciális irodalom olvasására, amire szintén időre van szükség, de legfőképp arra, hogy erős akarata legyen annak, aki erre vállalkozik.

Ezért talán, mégiscsak a legfőbb az őszinte vágyakozás? Természetesen, a jó szándékú vágyakozás elkerülhetetlen, de nem elégséges! Egyik fiatal oltáros egyszer elbeszélte szolgálatának keserű tapasztalatát. Valamikor régen vágy ébredt benne, hogy oltáros szeretne lenni. Amikor pedig vágya teljesült, és a pap áldását adta arra, hogy az oltárban szolgáljon, lelkesedése gyorsan alábbhagyott, a szolgálat pedig csupán csak kötelesség és teher volt számára. Ebben az állapotban komoly lelki kudarcot élt át, és úgy döntött, hogy feladja azt, amire valamikor annyira vágyott. És ilyen esetből van bőven.

Én úgy gondolom, hogy az oltáros számára elkerülhetetlen, hogy forró, lángoló szíve legyen. Mert csak az a szív, amely szeretettől lángol Isten iránt, képes szorgoskodni egyik, vagy másik szolgálatban. A szolgálat az erőfeszítés, lelki tökéletesedés. Csak a szeretettől lángoló szív törekszik arra, hogy szeretetének Lényéhez közelebb kerüljön. A lélektől lángoló szív – íme, az igazi alap, amely következtében megszületik az erős vágy, Istent szolgálni. A maga rendjén, az istentiszteleteken, és az Egyház Titkaiban való részvétel, táplálják ezt a lángot, amely az embernek erőt ad leküzdeni a felmerülő és elkerülhetetlen gondokat.

Vagyis nem lehet oltáros az, akiben nincs ilye lángoló lélek? De lehet. Viszont az, akinek kívánságának forrása nem az Isten iránti szeretet, de valamilyen más lelki állapot, az dolgához csak úgy fog viszonyulni, mint valami munkához. Ez szerintem nagyon nehéz. Az az oltáros, aki saját szolgálatát csak annyira értékeli, mint egy közönséges munkát, ahhoz az emberhez hasonlít, aki egy szakadék felett kifeszített kötélen ingadozva halad. Lehetséges ilyen út, de nagyon bizonytalan, öröm nélküli, ami végül lelki szakadáshoz vezethet. Ott pedig, ahol jelen van a szeretet, a teher könnyű lesz. A szeretetben való szolgálat mindig örömet és vigaszt hoz.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Írások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: