Az új Ádámra várva


Ádámot Isten tisztának teremtette, hogy szolgáljon Neki, Ádám szolgálatára pedig az élőlényeket rendelte, mivel hogy minden teremtmény urává és uralkodójává tette őt. De amikor a gonosz beszéd megtalálta hozzá az utat, és Ádám szóba állt vele, először a külső hallásával fogadta el, majd a szívével, végül egész lényét betöltötte. Így tehát, miután fogságába esett, a teremtmények is követték őt a fogságba, mert rajta keresztül a halál minden lélek fölött hatalmat nyert, és az engedetlenség úgy megrontotta Ádám isteni képét, hogy az emberek a démonokat kezdték el imádni. Mert az emberek a föld gyümölcseit is, amiket Isten csodálatosan megalkotott, a démonoknak ajánlották fel: áldozati oltáraikra kenyeret, bort, olajat, állatokat helyeztek. Még fiaikat és leányaikat is feláldozták a démonoknak.

Amikor Ádám elbukott, és meghalt Isten számára, a Teremtő bánkódott miatta: az angyalok, az erők, az ég, a föld és minden élőlény siratta halálát és bukását, mivel az élőlények látták, hogy az, akit Isten királyként rendelt föléjük, az ellenséges, gonosz erő rabjává vált. Így hát Ádám lelke sötétségbe, keserű és gonosz sötétségbe öltözött, mert úrrá lett rajta a sötétség fejedelme. Ő az, akit Jeruzsálemből Jerikóba menet a rablók véresre vertek és félholtan otthagytak. És ő az Úr által feltámasztott Lázár, az a Lázár, aki halálában a romlás rettentő szagát árasztotta, úgy, hogy senki sem tudott közel menni a sírjához, szintén Ádám képe volt, Ádámé, aki lelkébe fogadta a romlás rettenetes szagát, amely megtelt feketeséggel és sötétséggel.

De te, amikor hallasz Ádámról, a rablók által véresre vertről, és Lázárról, ne hagyd, hogy elméd elkalandozzon, ne zárkózz el a lelked belső szobájába, mert te is ezeket a sebeket viseled, ugyanezt a rettenetes szagot árasztod, ugyanezt a sötétséget – ennek a gonosz nemzetségnek az erejét… Olyan súlyos a sebünk, hogy csak az Úr gyógyíthatja be. Ezért is jött el Ő, mivel senki az ószövetségi (igazak) közül, sem pedig maga a törvény, sem a próféták nem tudták begyógyítani ezt a sebet.

Egyiptomi Szent Makáriosz

Reklámok
Explore posts in the same categories: Lelkiség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: