Örömhírvétel március 25/ április 7


blagov_car.vrata

Az Evangélium azt a titokteljes pillanatot tárja elénk ma, amikor Isten Názáretbe elküldi angyalát, hogy az ember értelmét, felfogó képességét meghaladó szózatot intézzen a Szűzhöz. Hogy mennyire meglepő, mennyire felfoghatatlan mindaz, amit az angyal mond, azt nagyon jól tükrözi Mária párbeszéde az angyallal.

Sokan mondják azt manapság, hogy ez az ünnep nem is olyan nagy jelentőségű. Sokan hiszik azt, hogy ez mindössze csak egy mozzanat az üdvtörténetünkben. Minden bizonnyal, részben ez igaz, hogy egy mozzanat, de a kezdő, az első, vagyis a legelső mozzanata Isten Fiának az emberek között való lakozásának!

Mondhatja-e egy anya, amikor ráébred arra, hogy méhében gyermeket fogant, hogy ez egy nem túl nagy jelentőséggel bíró esemény? Mondhatjuk-e a csodálatos foganásról, hogy ma nincs ünnepünk? És mondhatjuk-e azt, hogy ha van is, akkor ez csak egy elhanyagolható ünnep, amit egyesek nem parancsolt ünnepnek tartanak? – És milyen ünnep is az, amelyet parancsszóra ünneplünk? Olyan, mint egykor a májusi felvonulás… csak akkor van igazi ünnep és öröm, amikor az belülről fakad, és mi magunk – tiszteletből, hálából, szereteből ünnepelni akarunk!

Az ember, esztelenségében még az Isten dolgait is sablonok közé merészeli zárni, megszabni annak jogosultságát, nagyságát. Micsoda rideg hozzáállás szükséges ahhoz a keresztény ember részéről, hogy az üdvösségünk kezdetének pillanatát elhanyagolható eseménynek tekintse.

Ezen a boldog és üdvösségünk szempontjából rendkívül fontos ünnepen, kapunk hírt arról, hogy nincs minden elveszve, Isten nem feledkezett meg rólunk, hanem elküldi Fiát emberi módon, emberi alakban mihozzánk, emberekhez, hogy utat mutasson, tanítson, vezessen bennünket. Van-e tehát jogunk azt mondani, hogy a mai ünnep elhanyagolható? Mondhatjuk-e azt, hogy jelentősége nem ad okot fényes ünneplésre?

Semmiképpen sem. Mert Foganás nélkül nincs születés, minek híján nincs keresztre feszítés, és ha nincs Nagypéntek, akkor elmarad a Feltámadás is! Ha pedig nincs Feltámadás, mondja az apostol, hiábavaló a mi hitünk.

Noha, sokak számára a Húsvét nem a megváltásról szól, ne engedjük, hogy a világias ünneplés elvegye józan keresztény gondolkodásunkat. Vigyázzunk arra, hogy megmaradjanak az összefüggések az ünnepeinkben, és ne szabjunk nekik határt esztelenül azok kisebb, vagy nagyobbá tételével. Fogadjuk az Örömhírt, és szemléljük a Keresztet, hálát adva a mindenség Teremtőjének, mert egyik a kezdet, a másik pedig a beteljesedés.

igumen Serafim

Reklámok
Explore posts in the same categories: Ünnepek

2 hozzászólás - “Örömhírvétel március 25/ április 7”

  1. Adrianna Says:

    Köszönöm e gondolatokat: segítenek jó mederben tartani az enyéimet. Áldott ünnepet kívánok !

  2. -Sf- Says:

    Isten áldásával!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: