A nagyböjt időtartama


Meghatározott időtartama van a nagyböjtnek. Milyen eseményhez kapcsolódik? Miért éppen ennyi napig szükséges megtartani azt a keresztényeknek?

A böjt a szent Pászka ünnepére készít fel bennünket. Nem csupán a lelki jelentősége miatt hívjuk azt Nagynak, de annak időtartama miatt is, ami 48 nap. Két böjti időszak egyesül benne: a szent Negyvened, amely a hatodik hét péntekén ér véget, és a Kínszenvedés hete.

Ennek előképét az Ószövetségben Mózes (Kiv.34,28) és Illés (2Kir.19,8) negyvennapos böjtjében találjuk meg. Az Egyházban a szent Negyvened a mi Urunk és Üdvözítőnk, Jézus Krisztus emlékére lett elrendelve – Mt.4,2 és Lk.4,2. Jézus Krisztus nem csupán csak megszentelte személyes példájával a böjtöt, de tanítványainak is megparancsolta, hogy böjtöljenek – Mt.17,21és Lk.5,33-35. A szent apostolok a szolgálatra is böjttel készültek – Apcsel.13,2 és 14,23.

Éppen ezért a keresztényeknek is meghagyták, hogy böjtöljenek. Ezt írásos formában is olvashatjuk a “Szent Apostolok Szabályzatában”: “Ha valamely püspök, vagy presbiter, vagy diakónus, vagy felolvasó, vagy énekes a Húsvét negyvennapos böjtjében nem böjtöl, vagy (évközben) szerdán és pénteken, fokoztassák le, ha csak testi betegség nem gátolná (a böjtölésben), ha pedig világi volna, közösíttessék ki ” – 69. Szabályzat.

Nikodim püspök, az ismert kánonjogi szakértő, azt írja: hogy “Ezek a szabályzatok teljes mértékben kiérdemlik a Szent Apostolok szerzőségének nevét, és azt a tiszteletet, amelyet az Egyetemes Egyház nekik tulajdonít. Valamint, hogy ezek a Szabályzatok pontos kifejezői annak, amit az Apostolok cselekedeteikben írásba fektettek, és szájhagyomány útján utódaiknak adtak át – annak bizonyságául, hogy teljes mértékben megegyeznek ezek a szabályzatok azzal a tanítással, amely a Szentírás újszövetségi könyveiben is megtalálható”.

A szentatyák sokszor írtak arról, hogy  a negyven napig tartó böjttel, a mi Isteni Tanítónk példáját követjük:

“Krisztus megkísértetése előtt böjtölt, mi pedig a Pászka előtt. Krisztus negyven napig böjtölt, mi pedig erőnkhöz mérten” – Teológus Szent Gergely.

“Mi az Úr titkaira negyvennapos böjttel készülünk, bűneink miatt böjtölünk ennyit, amennyit az Úr a mi törvénytelenségeink miatt böjtölt” – boldog Jeromos.

“Megtartjuk a böjtöt, amelyet az Úr tartott – mint név szerint szent, úgy a maga valóságában, a megtisztulásunkat és Isten irgalmának elnyerésére szolgáló Nagy Negyvenedet, mintha csak tizedet és az éves termény javát ajánlanánk fel Istennek” – Simeon püspök. Ezért nevezik a Negyvenedet az Úr böjtjének is.

A Kínszenvedés hetének böjtje, mintegy a Negyvened folytatásának bizonyul. Noha ugyan, Lázár feltámasztása és az Úr Jeruzsálembe való Bevonulása, nem tartozik a Kínszenvedés hetéhez. Ezzel együtt, ez a két nap úgy jelenik meg előttünk, mint a mi Urunk megváltó Kínszenvedéseinek kapuja, ezért azok tartalmát tekintve, böjti napnak számítanak. Amennyiben viszont ünnepnapok is egyben, ezért a böjt enyhítése érvényes ezekre a napokra: Lázár szombatján ikra, és Virágvasárnap pedig hal is fogyasztható.

A Kínszenvedés hetének böjtje az Üdvözítő tanítása nyomán lett meghatározva: eljön majd a nap, amikor elviszik a vőlegényt, attól a naptól fogva majd böjtölnek – Lk 5,35.

Szent Vazul ezt mondja a böjt első hetének végén: “Befejeződött a Böjt első hete, amelyet a megtartóztatás hajnalának is neveznek. Amennyiben a helyes eszközt vettük kezünkbe, akkor a hátralévő idő is könnyen és áldásosan telik majd el. Ennek érdekében elkerülhetetlen észben tartani azt, hogy a testi megtartóztatás komoly dolog, de csak, mint a lelki megtisztulásunkat szolgáló eszköz, amelynek lelki gyümölcsei vannak: a dicséretes böjthöz nem elegendő csupán az ételtől való tartózkodás,  ezért tartsunk  olyan böjtöt, ami kedves Isten előtt. Az igazi böjt – a rossztól való eltávolodás, a nyelv megfékezése, a harag legyőzése, a kívánságok, gonoszság, hazugság mellőzése”. Az ezektől való tartózkodás az igazi böjt.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Böjt

One Comment - “A nagyböjt időtartama”

  1. tool Says:

    olvassa el az egesz blog, nagyon jo


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: