A böjt célja és haszna


Isten nem csupán azért rendelte el számunkra  a böjtöt, hogy ne együnk, hanem azért, hogy a mindennapi élet dolgaitól kissé eltávolodva, az így fennmaradt időnket, lelki dolgainkra fordítsuk. Ha figyelmesen építgetnénk életünket, és minden szabad percünket lelki elfoglaltsággal töltenénk, valamint egész életünk jótéteményekkel telne el, akkor nem lenne szükségünk böjti útmutatókra.

De mivel emberi természetünk felületes és hajlamos a féktelenségre és az élvezetekre, ezért az emberszerető Úr, mint szerető atya, a böjtben találta meg számunkra az orvoslást, hogy figyelmünket a szétszórtságtól, és az élet gondjaitól elvonja, és a lelkiek felé fordítsa.

Amennyiben némelyek azok közül, akik eljönnek a templomba, testi gyöngeséget éreznek, és képtelenek elviselni estig az éhséget, azoknak azt tanácsolom, hogy testi erőtlenségüket étellel erősítsék, de semmiképp sem hagyják el a lelki tanácsokat, de még nagyobb figyelmet fordítsanak rá. Ugyanis az ételtől való tartózkodáson kívül, még sok más út létezik, amely az Isten iránti bizalom ajtaját nyitja meg számunkra.

Éppen ezért, aki nem képes estig böjtölni és eszik, az törekedjen bőségesebb adományokra, még szívélyesebben imádkozzon, valamint tegye magát készségesebbé Isten szavának hallgatására. Ebben némileg akadályoz bennünket testünk gyöngesége, de békéljetek meg ellenségeitekkel, és űzzetek ki lelketekből minden haragtarást.

Aki ha ezt megtartja, az igaz böjtöt tud tartani, mégpedig olyat, amilyet az Isten elvár tőlünk. Isten, magát az ételtől való megtartóztatást azért rendelte el számunkra, hogy megfékezzük a test kívánságait, hogy Isten törvényeinek betartására tegyük azt engedelmessé.

Nos, miután ezt megtudtátok tőlünk, ti, akik képesek vagytok estig böjtölni, kérlek benneteket, lehetőségeitekhez mérten, igyekezzetek megtartani azt, mert jó és dicséretes dolgot tesztek. Mert bár a külső ember romlásnak indult bennünk, a belső napról napa megújul. – 2Kor 4,16. A böjt alázatossá teszi a testet és megfékezi annak rendezetlen kívánságait. Ezzel szemben a lelket pedig a megvilágosítja, szárnyakat ad neki, könnyeddé lesz és eltűnik a keserűség.

Ami pedig azokat a testvéreket illeti, akik testi betegségük következtében, nincsenek abban az állapotban, hogy estig böjtöljenek, azokat győzzétek meg arról, hogy semmiképp ne mellőzzék a lelki táplálékot – a tanítás hallgatását. Nem kell szégyenkezniük, ha az esti istentisztelet előtt ételt vettek magukhoz, mivel nem az evés szégyenít meg bennünket, hanem a gonosz cselekedet. Nagy szégyen – ez bűn! Ha pedig mérsékelten veszünk magunkhoz ételt, abban semmi szégyen sincs, hiszen az Úr olyan testbe öltöztetett bennünket, amely nem tud másképp létezni, csak úgy, ha ételt vesz magához. De mindenképp kerüljük a mértéktelenséget, mert a mérsékelt evés sokkal nagyobb haszonnal jár testünk erejét és egészségét illetően. Nem látjátok-e nap, mint nap, hogy az élvezetes ételektől roskadozó asztalok és a mérsékletesség nélküli táplálkozás következtében mennyi, megszámlálhatatlan betegség származik? Honnét van a lábak fájdalma? Mitől fáj az ember feje? Minek következtében sokasodott meg a jóság pusztulása? Honnét származik az a sok, megszámlálhatatlan betegség? Nem a mértéktelenség következménye, nem onnét, hogy mértéken felül öntjük magunkba a bort? Mint a vízzel telt hordó, amely süllyed, és végül elmerül, úgy az ember is, átadva magát a falánkságnak és a részegeskedésnek, a feneketlenség felé süllyed, megfojtva értelmét, és végül csak fekszik, mint egy élő halott. Gonoszat cselekedni képes, de a jóra képtelenebb a holtaknál is. Ezért könyörgök, a boldog Pálhoz hasonlóan, ne dédelgessétek testeteket, hogy bűnös kívánságokra ne gerjedjen – Róm 13,14 -, de megerősödvén, a lelki dolgok halmozásában versengjetek.

Aranyszájú Szent János

Reklámok
Explore posts in the same categories: Böjt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: