Nagyböjt első vasárnapja


Visszanyerte Krisztusnak Egyháza a legdrágább ékességét, a Megváltó Krisztus és az Istenanyja, és a szentek tisztaságos és szent képeinek örvendetes visszaállítását. Ujjong ezért és tündököl kégyelemben, s az eretnek sokaságot elűzve kiveti, és örvendve dicsőíti az emberszerető Istent, ki érette eltűrte az önként vállalt szenvedéseket. -Triódion

Amit ma fényesen ünnepel az Egyház, az nem éppen egy fényes korszak végét jelzi. Hosszú, bonyolult, időnként keserves időszakok váltották egymást, mire elérkezett a nap – 843. március 11. – és az Egyház testén keletkezett mély seb, orvoslásra talált. Győzött az igaz hit, bár nagy ára volt, de fényesen ünnepelt a császárváros, melynek utcáin diadalmenetben haladva, mindössze egyetlen, de a legkifejezőbb éneket hangoztatta a nép: Uram, irgalmazz!

Ma vonatkoztassuk magunkra ezt a harcot, és kérdezzük meg önmagunktól, hogy meddig tart még szívünkben, lelkünkben a jó és a rossz végtelennek tűnő harca? Mikor, és vajon egyáltalán valamikor elmondhatjuk-e magunkról, hogy gyöngeségeink, gyarlóságaink, esztelen cselekedeteink felett győzött az igaz hit, a józanész?

Az Ortodoxia győzelme akkor lesz igazán értékes és lelkileg hasznos számunkra, ha nem csupán, mint emléknap lesz az jelen a mi életünkben, amelyet évente megünneplünk, hanem saját életünkben személyes győzelemként elkönyvelt siker, minden evilági szenny felett.

Addig pedig, amíg eljutunk erre a pontra, ne szűnjön meg ajkunk mondani az imát: Uram, irgalmazz!

Reklámok
Explore posts in the same categories: Ünnepek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: