Miért sírsz, Anna?


Elkeseredettségében az Úrhoz könyörgött és nagyon sírt. Fogadalmat tett és így szólt: “Seregek Ura, ha tekintetbe veszed szolgálód nyomorúságát és megemlékezel rólam, ha nem feledkezel meg szolgálódról, hanem megajándékozol egy fiúval, akkor az Úrnak szentelem, olló ne érje fejét.” 1Sámuel 10,11.

Sírt Anna, és az ő sírása csodatevő és üdvhozó volt. Hányszor fordul elő az ember életében, hogy különböző oknál fogva sír. Hullajtjuk könnyeinket egy kedves és közelálló ember halálakor, sírunk fizikai és lelki fájdalmak következtében egyaránt. De sírunk akkor is, ha elképzeléseink meghiúsulni látszanak. Ugyanúgy, a be nem teljesedett vágyaink, melyekről azt gondoljuk, hogyha azok valóra válnának, boldogabbak lehetnénk, gyakran csalnak ki könnyeket szemünkből.

Azonban nem minden sírás egyforma. Sokszor vagyunk képesek sírni akkor, amikor csorba esik büszkeségünkön, megsebzik önzőségünket. Szentimentális és lelkileg egészében kártékony vágyaink, elképzeléseink is adnak okot a sírásra és szomorkodásra.

Az egyházatyák, a pusztaság magányában küzdők, sokszor beszélnek nekünk a könnyekről úgy, mint üdvhozó eszközről. Szerintük ugyanis a könnyek lemossák bűneinket, megtisztítják a lelket. Ezért, a bánat könnyei, melyek lelkünk mélyéről fakadnak, üdvösségünk nagy értékű eszközei lehetnek. Így hát nem mindegy, hogy mikor és milyen okból sírunk.

Anna, Sámuel próféta anyja, lelke mélyéből sírt. Nem a környezetében élő emberek együttérzésének elnyeréséért sírt, hogy ezzel magára vonja a figyelmet. Könnyei vágyakozással teliek és őszinték voltak, ezért az ő kitartó sírását áldás követte.

Nem volt egyszerű a helyzete. Ennek ellenére, az ő könnyes imádsága annyira égbekiáltó volt, hogy maga Éli is részegnek hitte őt, és meg is jegyezte: “Meddig akarsz még itt maradni ilyen részegen? Igyekezz kijózanodni!” Véleménye csak akkor változott meg, amikor Anna elbeszélte neki viselkedésének okát.

Anna áldásos sírása könyörületre bírta Istent, és fiút ajándékozott neki, Sámuelt, akit Anna, ígéretéhez híven, az Úr szolgálatára adott.

Afelől semmi kétségünk sem lehet, hogy Anna  helyesen cselekedett. Tudjuk, hogy Isten Sámuelt a népe prófétájává tette meg, ezért naggyá lett Isten és az emberek előtt egyaránt.

Sokszor fordul elő velünk, hogy meggondolatlanságunkban felelőtlen ígéretet teszünk Isten és emberek előtt. Nem mérjük fel a szavak súlyát, ezzel pedig elszomorítjuk azokat, akik várják az ígéreteink beteljesedését. Istennek nincs szüksége a mi ígéreteinkre, de ha már egyszer megtettük azt, azon legyünk, hogy be is tartsuk azokat.

Maguk a szülők is sokszor megfeledkeznek arról, hogy az Istentől kapott utóduk egy önálló személyiség, és rengeteg energiát fektetnek abba, hogy gyermekükben lássák beteljesedni saját meghiúsult vágyaikat. Nem képesek elfogadni Isten elhatározását, nem tudnak együttműködni Istennel az üdvösség művén, mert elvakultságuk és önzőségük az ellenkező irányba hajtja őket, ami egyben zsákutca.

Az ilyen emberek életében gyakori vendég a bánat, a meg nem értés, de nem utolsó sorban a sírás is. Ez a fajta sírás azonban nem hoz üdvösséget, mert nem a lélek mélyéről fakad, nem az alázat megnyilvánulása, és nem annak könyörületességének elnyerésére irányul, Aki mindent megtehet. Az ilyen könnyek a szárazföldre hulló savas esőhöz hasonlítanak. Nem a várva-várt felüdülést eredményezik, de fordítva, inkább kárt okoznak.

Kérjük Istent, hogy adjon számunkra értelmet az áldásos és üdvhozó síráshoz. Ebben pedig legyen számunkra példa Anna, Sámuel próféta anyja.

igSerafim

Reklámok
Explore posts in the same categories: Prédikációk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: