Az Istenség Tüze


Ki ne ismerné az emberek közül a tűz sokféle arcát? Melegít, segít, kellemessé teszi az emberek életét, de ugyanakkor pusztít és rémisztően is hat. Az ember folyamodik hozzá, de gyakran félelemmel tölti el őt.

Az Ószövetségben, a Kivonulások könyvében, arról olvashatunk, hogy miként hallotta Mózes Isten hangját az égő bokorból. A tűz, amelyet Mózes látott, a maga lényegében teljesen különbözött attól a tűztől, amelyet az ember ismer.

Ez a bokor lángra lobbant, égett, de el mégsem égett.

Olyan tűz volt az, amely bár lángolt, de nem égetett.

Ezt a jelenséget ésszerűen megmagyarázni nem lehet. Bármennyire is akarta volna azt valaki úgy a múltban, vagy akár a jelenben, mert saját csapdájában találja magát, minek a végeredménye csak a sokféle magyarázatok változata lenne, amelyek azonban nem vezetnek el bennünket a lényeghez.

Olyan korszakban élünk, amikor mindenki arra törekszik, hogy saját igazát, ellenvetés nélkül elfogadtassa. A bennünket körülvevő eseményekről mindig van véleményünk anélkül, hogy előbb meggyőződnénk arról, hogy jogosultak vagyunk-e beszélni ezekről.

Maga Mózes is, Istennel való találkozását magyarázhatta volna saját szemszögéből, azonban soha sem lett volna belőle az, akit megismertünk személyében, annak köszönhetően, hogy hallgatott Istenre.

Az Egyházban gyakran jelennek meg különféle eretnekségek, amelyek éppen az ember helytelen gondolkodásának és cselekedeteinek következményei. Az ember azon törekvései annak tekintetében, hogy sajátjogú – öncélú rendelkezéseit érvényességre juttassa, az Egyház életében soha nem hozott békességet, de inkább fordítva, felfordulást és gyűlöletet.

Gondoljunk csak Izajás próféta meghívására. Egy angyal szállt hozzá az oltár felől, az Istenség tüzével, és ajkát érintette – az eredmény ismeretes számunkra – Iz 6,6-7.

Az Úr nem hagy bennünket tényleges példák nélkül azért, hogy a későbbiekben ne hivatkozhassunk tudatlanságunkra. Mózes és Izajás, de más férfiak is, az Ó és az Újszövetségben, az Istenhez vezető úton, támpontként szolgának számunkra. Éppen azért, hogy amikor lelkileg süllyedünk, legyen mibe kapaszkodnunk, egy pillanatra megpihenni és majd bátran folytatni utunkat. Az ilyen példákra sokszor van szükségünk, mert gyakran kísértenek bennünket olyan gondolatok, mint: már nem bírom tovább, ezt így nem lehet, ma már ezt másképp csinálják.

Halogatjuk és elodázzuk a találkozást és a tehetetlenségünket felégető Tűz érintését. Az eredmény azonban az ilyen esetben keserves, és az ilyen ember élete sötétségben, tévelygésben és a rendezetlen kívánságok rengetegében zajlik, aminek a forrása az ember önzősége.

Az Istenanya “Eléghetetlen bokor” elnevezésű ikonja, mindannyiunk számára ismert. Az eléghetetlen bokor éppen az Istenanyát jelképezi számunkra. Éppen azért, mert bár lángolt, de el nem égett. Ő, az Istenszülő, alázattal elfogadta Isten elgondolását, és bensőjébe fogadta az Istenség Tüzét – cselekedetének eredménye világos számunkra.

Az élete során mindenki tűz ki célokat maga elé. Gyakran akarunk hasonlítani sikeres emberekhez, mert azt hisszük, hogy amennyiben követjük viselkedésüket, gondolkodásukat, öltözködésüket, egyszeriben mi is boldogok leszünk. Amikor pedig bekövetkezik a csalódás, a sikertelenség, bambán csodálkozunk, esetenként bosszankodunk, hogy nem jött össze. Kérdezzük is, hogy vajon miért? Mert rosszul választottunk példaképet.

Számunkra, orthodox keresztények számára, a Szentírás alakjai kell, hogy példaképül szolgáljanak – a szentek, és mint maga az Istenszülő, aki mint szerető Édesanya, segít leküzdeni minden félelmünket akkor, amikor az Istenség Tüzével kell érintkeznünk, hogy ez által tökéletesen boldogok lehessünk.

-igSerafim-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Lelkiség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: