A szellemi Jordánhoz közeledve


Sokan mentek Jánoshoz, hogy megkeresztelkedjenek.

Sokan mentek a Jordán partjára, hogy bámészkodjanak.

De nem volt kevés azok száma sem, akik kifogásolni mentek, és mintegy felelősségre vonni azt, aki a bűnbánatot és a megtérést hirdette.

Ma is, sokan – viszonylag sokan – vesznek részt a Vízkereszt ünnepi szertartásain, és a vízszentelési körmeneten. Amikor az ünnep tropárját sokszor ismételve haladunk a menetben, vagy akár csak ha a templomban is az előkészített vízhez, vajon gondolunk-e arra, hogy ez a menet a maga minőségében, az utolsó kell, hogy legyen?

Semmiképp sem arra kell itt gondolni, hogy életünk utolsó útja ez, de akár az is lehet – ezt sohasem tudhatjuk. Hanem, a hogyan-létünk és a milyen-lelkületünk az, amire gondolnunk kell. A tűz és a víz, – a pusztító és az éltető erő: nem más ez, mint az isteni tűz, amely Izajás ajkát is tisztává tette.

Bűneikkel terhelve érkezünk a szellemi Jordánhoz, de ha a visszaúton is cipeljük megrögzöttségeinket, akkor hiába tettük meg az utat, hiába fáradoztunk, ha semmi sem változott meg bennünk. Ezért kell, hogy a Jordánba lépve, véget érjen a bűn útja. És mint ilyen, ezért kell, hogy az utolsó legyen.

Amikor az ember utazni készül, gondosan eltervezi, hogy ma teljes mit kell magával vinnie, mi az, amire szüksége lehet. Ha egy röpke kis kirándulásra képesek vagyunk nagy gonddal készülni, akkor mi akadályoz meg bennünket abban, hogy az örökkévalóság felé vezető útra felkészületlenül lépjünk? Nem más ez, mint a hanyagság, a hitetlenség, a lelki vakság. Az ilyen ember, ha el is jut a Jordán partjához, csak bámészkodni tud, és nincs ereje, hogy belépjen a megtisztulás folyamába.

A teljes Szentháromság kinyilatkoztatásának ünnepén igyekezzünk, hogy gyarlóságaink tekintetében, valóban ez legyen az utolsó utunk a szellemi Jordánhoz, hogy a következő alkalommal már egész más, megújult lelki minőségben találjon bennünket Isten szent napja.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Ünnepek

2 hozzászólás - “A szellemi Jordánhoz közeledve”

  1. Erzsebet Says:

    Áldott ünnepet kívánok!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: