Az esztendő koszorúja


Minden esztendőben, amikor elérkezünk annak végéhez, mérlegeljük annak sikereit és kudarcait. Ilyenkor vegyes érzelmekkel lát hozzá az ember, amennyiben becsülettel akarja felmérni erőviszonyait.

Hogy legyen mitől elrugaszkodnunk az újesztendő küszöbén, az Egyház ünnepet rendel számunkra. Példaképet mutat, melyben a minta a legfőbb tekintély áll, maga Krisztus. Ezen a napon ugyanis (január 1.), arról emlékezünk meg, hogy a nyolcnapos gyermeket elhozzák a templomba, hogy a törvény rendje szerint körülmetéljék.

Mondhatnánk, hogy egy régi törvény rendelkezéséről van szó, amit abban az időben be kellett, hogy tartsanak. Minden bizonnyal, ez így van. Van azonban ennek a ma embere számára is egy nagyon mély lelki üzenete. Ugyanis azzal, hogy Krisztus, mint testté lett Isten, alá vetette magát az emberek számára rendelt törvénynek, utat mutat számunkra is vele, hogy nekünk is ezt kell tennünk. Noha, nem a testi körülmetélésről van szó, ezt jól tudjuk, de a lelkünk, szívünk, érzékeink oly mértékű eszmei körülmetéléséről, hogy az újesztendőben is méltók lehessünk kereszténynek neveztetni.

A feladat nem is olyan könnyű, mint az első ránézésre látszik. Sokan mondják, hogy továbbra is eljárok majd templomba, imádkozok, és élem a magam megszokott mindennapjait. Krisztus körülmetélése éppen ebből a kitaposott és sokszor téves mókuskerékből akar bennünket kizökkenteni.

Itt, az esztendő küszöbén, arra hívja fel a figyelmünket, hogy bizony van még mit tennünk az élet minden terén, ha komolyan vesszük Isten üzenetét, amikor Izajás próféta szavaival hírül adta számunkra karácsony éjjelén, hogy: Velünk az Isten!

Ha azt szeretnénk, hogy ebben az esztendőben is velünk legyen, körül kell, hogy metéljük lelkileg magunkat, hogy minden szennytől, rossztól, ellenségeskedéstől, és mindattól, ami elválaszthat bennünket Istentől, megszabaduljunk. Adja Isten, hogy legyen erőnk ezt megtenni, hogy a következő év végén ne kelljen sem tehetetlenül sajnálkoznunk, sem pedig szégyenkeznünk amiatt, hogy lelki érzéketlenségünk miatt nem tudtunk közelebb kerülni Istenhez.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Ünnepek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: