Szerafim bátyuska harca a kísértések ellen


Amikor a gonosz, az emberi nem ellensége látta Szerafim lelki küzdelmeit, a kísértések különféle csapdáival harcolt ellene. Válogatott módon ijesztgette a bátyuskát: volt rá eset, amikor kintről hatalmas oroszlánordítást lehetett hallani, máskor felbőszült emberek tömegének fenyegető hangját vélte hallani, akik dörömböltek cellája ajtaján és ezen kívül sok más elrettentő dologgal igyekezett a gonosz háborgatni Szerafim bátyuska testi és lelki nyugalmát. Amikor imádkozott, főleg az éjjeli virrasztások alkalmával, olyan hangokat hallatott a gonosz, mintha a celláját rombolnák le, és minden oldalról vad állatok tömege támadna rá. Máskor pedig tátongó sírokat látott, melyekből kijöttek a halottak.

Egyszer egy látogató megkérdezte tőle:

Atya, láttál már tisztátalan lelkeket?

A bátyuska mosolyogva válaszolt:

Taszítóak. Ahogy lehetetlen az, hogy a bűnös ember meglássa az angyali fényt, oly annyira elrettentő látni a démonokat, mert undorítóak.

Sokszor kellett Szerafim bátyuskának szörnyű látomásokat és kísértéseket elszenvednie, testi gyötrelmek kíséretében. Szívében szüntelen imádságával győzte le ezeket, valamint Krisztus tiszteletreméltó, és életadó Keresztjének erejével verte őket vissza. Nem egyszer tette próbára a bátyuskát a dicsvágy szelleme, ugyanis sokszor választották különböző monostorok elöljárójává. Ezekben az esetekben, mindig határozottan és mélységes alázattal utasította vissza ezeket a felkéréseket. Tette ezt azért, mert szerzetesi élete során mindig az igazi aszkézisre törekedett, és úgy a saját, mint a környezetében élők lelki üdvén fáradozott.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szárovi Szent Szerafim

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: