Sokan akarnak majd bemenni, de nem tudnak


Isusova_modlitba

Az Egyház tanítói arról beszélnek, hogy az ember lelki élete teljes mértékben függ az ő lelkiismeretének állapotától. A szentatyák gondolatai szerint a lelkiismeret nem más, mint az emberben lakozó Isten hangja, amely előre figyelmezteti őt az élet természetes rendjét megbontó mindenféle elhajlástól.

Elmondhatjuk tehát, hogy az emberben a legjelentősebb és a legértékesebb a lelkiismeret, mert attól, hogy az milyen állapotban van, függ az ember életének a minősége. Nevezetesen, ebből a nézőpontból tekintve válik érthetővé az élet ama lebénulása, mellyel manapság találkozunk: az istentelenség nagyon hosszú ideje alatt, a bűn rengeteg terhe halmozódott fel, amely elgyengítette a lelkiismeretet, elsüllyesztette a hit hajóját: „őrizd meg a hitet és a jó lelkiismeretet, melyet néhányan elvetettek, s ezért hajótörést szenvedtek a hitben” 1Tim 1,19.

Úgy néz ki, hogy fontos lenne napjainkban, megtartva az egészséges ítélőképességet, megoldást találni eme szörnyű teher tekintetében. Újra értelmezni mindent és hozzálátni a lelkiismeret, a tisztesség, és a méltóság megújításához – ahhoz, ami után kell, hogy az emberi természet vágyakozzon. De mit is látunk? Az értelmes és a nélkülözhetetlen lelki megtisztulás helyett, az érzéki szenny árjai borítják el az embert.

A csupán az érzékiség szintjére lesüllyedő életforma abban rejlik, hogy az elhatalmasodott érzékiség mintegy leföldeli az embert, önimádóvá és egoistává formálja. Az egoizmus pedig kegyetlenséget, igazságtalanságot, és a test kényeztetésére szolgáló betölthetetlen vágyakozást szül. Innét származik a lelkiség elhalása és az erkölcsösség kötelességéréről való megfeledkezés. Minden feláldozásra kerül, mert amikor az ember túllép a lelkiismereten – amely a legnagyobb akadályt jelenti a bűn útján -, akkor minden más vele együtt pusztul. A szenvedélyek által eltiporva a lelkiismeretet, az ember elállatiasodik.

A lelkiismeret védelmezi az embert a csupán csak érzéki életmódtól, mintegy választófalat alkot annak mértéken felüli elhatalmasodása ellen. Az orthodox Egyház azt tanítja, hogy a lelkiség útján a legfőbb akadályként az érzékiség bizonyul. Egészében, az érzékiség – ez az, ami mindig a megtartóztatás hiányát szenvedi, ugyanis az ember az érzékiség segítségével, mintegy szétfolyik, rendezetlen vágyai sikátorában vonaglik.

A mértéken felüli érzékiség mint egy fal áll az ember és az Isten között. Vagyis, amikor az ember eltapossa a lelkiismeretet, akkor elveszíti fogékonyságát Isten irányában. Lám, miért is van az, hogy a keresztényellenes erők minden eszközt és minden lehetőséget felhasználnak az érzékiség propagálására, eltörölve ezzel a határt a megengedett és a nem megengedett között… Az érzékiség által elvész a jelenvaló lelki élet vágya és lehetősége, vagyis az Istennel való élet.

Az orthodoxiától nem idegen az érzéki élet. Az ember test és lélek – lelkiség és érzékiség – létének két oldala, azonban a két oldal egymáshoz való viszonyulását éppen a lelkiismeret szabályozza. Érzékeinknek a lelkiségtől áthatottnak kell lenniük, amit az ész irányit a forma szépségével körvonalazva. Csak a szépség jeleníti meg az élet arculatát, amivel szemben a féktelenség, állati életmód a személyes halált jelenti.

A jelenvaló és a jövendő kísértések nagysága érzéki tobzódásunkban rejlik, és az embert a tiltott örömök felé húzzák, melyek segítségével saját lelke romlására tör. Mindemellett tudatosan keverednek a fogalmak és a jelenségek.

Eljön az idő (és már el is múlt), amikor sokan szeretnének elszámolni a történtekkel, de nem tudnak. Az Evangélium azt mondja: „sokan akarnak majd bemenni, de nem tudnak” – Lk 13,24.

Miért van ez így? Minden bizonnyal azért, mert volt idő, amikor be tudtak volna menni, de süketek maradtak saját lelkiismeretük hangjával szemben, könnyelműen akartak élni. Mit sem törődve azzal, hogy mindezért egyszer fizetni kell.  Az emberben viszont minden kölcsönhatású, és amikor lerombolja a lelkiismeret korlátait, akkor gyengül az akarat, elborul az elme, kialszik az élet. Ha az embereknek nem lesz lelkiismeretük, minden elvész, minden szétoszlik, elborít mindent a vér.

Az emberek, akik vigyáznak a lelkiismeretükre, megőrzik készségüket az erkölcsös környezetben való tájékozódásra, és birtokolják a világ reális látását. Rájuk nem hat ijesztően az ördög semmiféle támadása, mivel érzékeik a jó és a rossz megkülönböztetésének rutinját birtokolják.

Nehéz lelkiismeretesen élni, de másképp lehetetlen megőrizni a lelki egészséget. Minden ember előtt ott áll a dilemma: eltelni mindennel, vagy értelmesnek maradni. Aki figyel lelkiismeretére, az tudja, hogy az megajándékozza az embert jelenvaló örömökkel. Ugyanakkor nincs szerencsétlenebb annál az embernél, aki elveszítette éberségét a lelkiismerete tekintetében. Nagyon fontos, hogy ezt időben megértsük.

Jelen életünkben démoni erővel és erőszakossággal hatolnak az ember tudatába mindenféle lelkiismeretlen hatalmak. A rossz ilyen vad felvirágzása nem lehet, hogy ne ébressze fel az egészségesen gondolkodó embereket, hiszen magától értetődő, hogy feltehetően jobb éhes embernek, mintsem jóllakott állatnak lenni. És csakis mindenben a lelkiismeret előírásaihoz való figyelmes viszonyulás, amely előírások kötelességeket rónak az emberre, segít megőrizni az ő méltóságát, és teljesíteni emberi és keresztényi kötelességét.

протоиерeй  Иоанн Гончаpов írásaiból fordította – Sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Lelkiség

One Comment - “Sokan akarnak majd bemenni, de nem tudnak”

  1. Adrianna Says:

    Nagyon elgondolkodtató ez a cikk, köszönöm. És sajnos napjaink élete is ilyen. De akik már süketek a lelkiismeretük szavára, azokkal hogy lehet ezt tudatni?


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: