A bűn betegség


Nem azt teszem, amit akarok: a jót, hanem azt cselekszem, amit nem akarok: a rosszat. Ha pedig azt teszem, amit nem akarok, akkor már nem én teszem, hanem a bennem lakó bűn (Róm. 7, 19-20).

Mint a gyermek, aki szüntelen hozzáér a tűzhöz és sír, az emberiség is szüntelen a bűn és a vágyak tüzéhez nyúl és sír, szenved, de újra és újra belenyúl… nem fogja fel, hogy a szellemi infantilizmus állapotában van… (Joann (Sahovszkoj) érsek).

Protoijerej Alekszej Uminszkij

A bűn – betegség. A bűnvallás pedig nem jelent mindig azonnali gyógyulást.

Ha a bűn valóságosan kiég az emberből, akkor a gyónás után olyan erős gyűlöletet érzünk a bűn iránt, hogy még a bűn gondolata is azonnali belső küzdelmet vált ki bennünk. Ez azt jelenti, hogy az ember megtisztult a bűnétől és megszabadult tőle. De előfordul (igaz, rendkívül ritkán), hogy a mély szívbéli bűnbánat még azt is megakadályozza, hogy a bűn megközelíthessen minket. A bűn gondolatának még a közeledése is a lélekben a teljes erővel való ellenállás vágyát váltja ki. Azonban a bűn – különösen a kisebb bűnök – az emberi lélek krónikus állapota. Nagyon szomorú és fájdalmas ezt belátni, de ez így van.

A súlyos betegség után az ember általában még hosszú ideig gyenge, lábadozik, például a lábtörés után senki nem tud könnyedén lábraállni, a járáshoz pedig botra van szüksége. Így van a gyónás után is: a bűn megbocsáttatik, de ahhoz, hogy ettől fogva életünkben elkerüljük azt, emlékeznünk kell rá és félnünk kell azt újra elkövetni. Az Úr néha meghagyja az emberben a bűn miatti fájdalom és a bűnnek való alávetettség érzését, amely védelmez bennünket a további hibáktól, hogy ne szünjünk meg vádolni önmagunkat és érezzük, hogy milyen rettenetes a bűn, milyen súlyos, mennyire nehéz vele élni. A kellemetlenség, a zavarodottság és a fájdalom még nagyon hosszú ideig megmaradhat az ember lelkében. Az embert szomorúság tölti el, kínlódik, a szíve elnehezedett, de ez a szomorúság és ez a nehézség védelmezi őt a további hibáktól.

Bár, sajnos, nem mindig.

Sok olyan bűnünk van, amelyeket kénytelenek vagyunk állandóan meggyónni, különösen azokat, amelyek a gőgünkkel, a sértődékenységünkkel, a sértett önérzetünkkel kapcsolatosak. Mintha megbánnánk ezeket, de a sértést megbocsátani nem vagyunk képesek, nagyon szeretnénk, ha képesek lennénk szívünkből kihúzni a tüskéket, valahogy valóságosan meggyógyulni, de ez mégsem sikerül azonnal.

Az emberek gyakran mondják zavarukban: “Miért járjak gyónni mindig ugyanazokkal a bűnökkel?” De a valóságban az az ember, aki szellemi-lelki feszültségben él, és munkálkodik önmagán, ha erőfeszítéseket tesz, akkor bár a bűn megmarad benne, de ez már nem ugyanaz a bűn. A bűnbánatunk fokozatosan megfosztja a bűnt a felettünk való hatalmától.

Újra és újra megbánjuk a már meggyónt bűneinket, de minden alkalommal úgy tesszük ezt, hogy már egy másik szinten vagyunk: másképp tudatosítjuk bűnünket, más oldalairól vesszük észre, lehet, hogy ugyanazzal a szóval nevezzük meg, de már teljesen más bűnről beszélünk. Hiszen a bűn sokrétű. Sok felületes és mély szintje van, és az embernek gyakran sok réteget kell lefejtenie, míg eljut a valóságos középpontjáig. Akár egész élete ezzel telik el.

Úgy tűnik, szüntelen körbe-körbe járunk, de ez inkább hasonlít a szerpentinen való felfelé haladáshoz a hegy oldalán. Mozgásunk – nem körforgás, hanem a szellemi emelkedés spirálja. A legfontosabb, hogy ne álljunk meg, hanem mindig haladjunk előre, ne egyszerűen ismerjük el a bűnt mint krónikus betegségünket (abban élek, megszoktam, nagyjából tudjom, hogy éljek vele együtt, de gyógyítani nem akarom magam, mert úgy gondolom, hogy ez felesleges és értelmetlen – ez helytelen gondolkodás), hanem emlékezzünk arra, hogy az Úr azért adja nekünk a betegségeket, hogy meggyógyuljunk. Még a gyógyíthatatlanokat is…

-fordította: -km-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Lelkiség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: