Szent Olimpiáda XI.


János halálhíre nem rázta meg különösebben Olimpiádát. Ő maga is készül az e világból való eltávozásra, és bizonyára örült, hogy János lelke átment örök lakóhelyére, habár a püspök már a földön élve is lelkileg a mennyben volt. János utolsó levelében Olimpiádának azt írja: „örülj és vigadozz azok miatt, akiket a boldog vég nem odahaza, saját ágyukon ért, de börtönben, bilincsben, kínzások közepette” – ezek a szavak vigaszt hoztak Olimpiáda lelkébe, enyhítve a veszteség feletti fájdalmát. Aranyszájú halála után, barátai és tisztelői minden figyelmüket Olimpádára fordították, mint vele együtt szenvedőre, tisztelettel és figyelemmel övezték, mert már nem földi lényt láttak benne, hanem mint aki már minden világi dologtól szabad. Az ellenség azonban ugyanúgy, mint korábban, minden igyekezetével azon volt, hogy száműzetésében nehezítsék helyzetét. Alexandriai Teofil gyalázkodó iratot adott ki Aranyszájú Jánosra, melyben nem szégyenkezett pletykába keverni az ő tanítványát Olimpiádát sem, ami azonban már semmiképp sem tudta felháborítani őt.

Palládiusz püspök némileg bemutatja szent Olimpiáda utolsó napjait. Egy kis házban húzódott meg, ahol mindig voltak papok, és szüntelen volt az imádság. Oly mértékben győzedelmeskedett a szenvedélyek felett, hogy semmi sem zavarhatta meg lelki nyugalmát, jutalmat készítve ezzel magának a Mennyek Országában. Ő itt a földön már tökéletes lelki nyugalomban élt. Még egy rövid ideig tartott küzdelme, az Egyház és az emberek önzetlen szolgálatának küzdelmei voltak ezek, ami viszont emberi szemnek szinte észrevehetetlen volt. Ugyanaz az irgalmasság, noha már nem a bőség, de a megfogyatkozott eszközök lehetőségében, de ugyanaz az aszketizmus, viszont már a haldokló testtel szemben, még nagyobb egyszerűség az öltözködésben, még mélyebb szeretet és együttérzés környezete és a szükséget szenvedők irányában. Alapjában véve gondolhatjuk, hogy a szerzetesnővérek kis közössége osztozott vele az imádságban, virrasztásban és a számkivetés szorongattatásában. Annak idején Konstantinápolyban is, ő maga irányította a monostorukat. Bár olyan vélemény is létezik, mely szerint a nővérek egy része a szakadárok hatása alá került, és ezért Olimpiáda életének vége felé el kellett, hogy hagyják a monostort.

Halála előtt Olimpáda egy saját kezűleg irt levélben rokonára, Marina nővérre hagyta a közösséget.

Csöndben, fájdalom nélkül, 409. július 25-én, mintha csak örökre elaludt volna, örömmel eltelve, az Úr kezeibe adta lelkét. „Annyira tudom, pontosan tudom, hogy te most az örömtől szárnyalsz, mint a madár, és arra gondolsz, hogy elszámoltál a testtel. És amikor elérkezik az idő, könnyedén hagyod azt el, úgy, mint mások köntösüket vetik le” – írta neki Aranyszájú János utolsó levelében, annak tudatában, hogy mekkora lelki magasságra jutott el az ő tanítványa, és hogy milyen könnyű lesz számára a világból való távozás. Ekkor Olimpiáda 39 éves lehetett.

Aranyszájú Szent János püspök, és Olimpiáda diakonissza történetének elbeszélése az Egyház történetében fájdalmas időszakként mutatkozik, melyet az elkövetkezendőkben az Egyház minden elöljárója elismert. De elismerték a konstantinápolyi vezetők, valamint az egyháztörténészek is. Ez az időszak nem a keresztények üldözésének időszaka volt, nem volt ez az esetleges eretnekségekkel szembeni harc időszaka sem, mert maguk az őket üldözők sem tartoztak eretnekek különféle csoportjához. Viszont, annál fájdalmasabb ez Egyházunk számára.

Sokakat az üldözők közül, még életükben súlyos büntetés ért. Az Antióchiai püspök Flávián, aki harsányan lépett fel Aranyszájú ellen, 404. szeptember 26-án halt meg. Eudoxia 404. október 6-án, nem sokkal a János felett aratott vélt győzelme után, mindössze 24 évesen, szörnyű kínok között, szülés közben, minden keresztény kötöttség nélkül halt meg, amikor is halott gyermekét szülte.

(vége)

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szentek élete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: