Szent Olimpiáda X.


Aranyszájú ellenségei mindenkit, aki betért a templomba, arra kényszerítettek, hogy mondjon átkot a törvénytelenül leváltott, szeretett és tisztelt főpapra. A templomok üresen álltak, az összejövetelek minden templomban be voltak tiltva. A keresztény közösségben szakadás állt be. Aranyszájú követei üldöztetést szenvedtek el a szakadárok részéről. Ezek a törvénytelen üldözők mindenkit, aki hű maradt Jánoshoz, szakadárnak – Joannitáknak –hívtak. A szakadás következménye erőszak, vérontás, bebörtönzések sora volt.

Olimpiáda és Aranyszájú levelezéséből megtudhatjuk, Olimpáda nem azonnal avatta be a főpapot a maga szerencsétlen helyzetébe, melybe a főpap iránti hűsége miatt került. János arról, hogy Oimpiádát elítélték és elűzték a fővárosból, csak másoktól, később értesült. Aranyszájú, azt gondolva, hogy ő ugyanúgy, mint korábban, most is befolyással bír az udvarban, utasításokat adott neki, melyeket Olimpiáda azonban nem tudott teljesíteni.

A fővárosból való kiűzetése után egy ideig Kis Ázsiában bolyongott néhány nővérrel együtt, addig, amíg el nem vitték Nikodémiába.  Az átköltözés után, az aszketikus életmódban élő, az amúgy is sok szenvedést viselő asszony egészségi állapota megromlott. Lázas betegség gyötörte, nem tudott felkelni, félholtan feküdt. Ez a siralmas helyzet egy fél évig tartott. Sokszor emlegette a halált, mint kívánatos vendéget, amely megszabadíthatta volna őt a szenvedésektől. Abban az időben mindössze 36 éves volt. Szépségének vonásai, melyet tökéletessége dicsőített, azonban nem tűntek el. Szemében még inkább tükröződött tiszta lelkének csodálatos szépsége. Azonban az elviselhetetlen bánat háborította lelkét – látta a jó tönkretételét és a gonoszság győzelmét, hogy győzedelmeskedett a törvénytelenség, az ártatlanság pedig megvédhetetlen. A legnehezebb gyötrelem pedig az volt számára, hogy úgy érezte, mintha Isten nem hallgatná meg imáit. Gyermeki tisztaságú hite megingott, lelki tehetetlenségbe esett.

Ezekről a Jánossal történő levelezéseiből értesülünk. Mint figyelmes atya, felfogta, hogy milyen betegség sújtotta a szentet, ezért bölcs tanácsaival segítségére sietett. Tanítgatta, tudva és ismerve Olimpiáda alázatosságát, nem félt dicsérettel illetni őt. Az Üdvözítő gyötrelmeit hozza elé példa gyanánt, az apostolokról, vértanúkról és más szentekről beszél neki, arra törekedve, hogy szeretettel viszonyuljon szenvedéseihez, amit lelke tökéletesedése miatt engedett meg az Úr. „Állhatatossággal fogjátok megőrizni lelketeket”. –Lk 21,19. Mert az Írás, ez a ma is élő forrás, olyan, mint a balzsam szívünk fájdalmaira, gyötrő szomorúságainkra, miket sokszor saját tökéletlenségeink miatt kell elviselnünk. „Kérlek téged, áldott Olimpiáda, arra, amire mindig is szüntelenül kértelek: tedd félre a bánatot, és dicsőítsd az Istent. Mindig ezt tetted, és most sem szűnjél meg hálát adni Neki korunk minden nehéz és keserves helyzetéért. Ez által nagy kegyelmet szerzel magadnak, az ördögöt pedig határozottan megsebzed, számomra pedig nagy vigaszt szerzel”, ezekkel a szavakkal tanította Olimpiádát. Majd később, mikor látta, hogy egészséges, örvendezett: „Hatalmas dolog – férfiasan elviselni a szerencsétlenségeket. Teljességgel, mintha nem is érezné azt az ember, hogy azok lennének, de semmibe venni őket, hanem gondtalansággal magunkra ölteni a tűrés koszorúját, mellőzve a nyugtalanságot, kerülve az izgalmakat, nem szorulva mások segítségére, játékos könnyedséggel ünnepelve, ezek a tökéletes bölcsesség nyilvánvaló jelei”. Az üldöztetés terhét viselve, az önmaga és másokért való aggodalmaskodás során megtanulta, hogyan kell ezek által tökéletesebbé válnia úgy, hogy az újabb, felmerülő nehézségek ne hassanak rá rémisztően, és lelke a szenvedések során, mint az arany, egyre tisztább és tapasztaltabb lett. Csak János halála vetett véget eme két szent levelezésének, akik mindvégig hűségesek maradtak egymáshoz.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szentek élete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: