Amikor kijövünk a templomból


zarkijHallom, amikor sokan mondják: amikor a templomban vagyunk élvezettel hallgatjuk az ott elhangzottakat, összeszedettek is vagyunk. De amikor onnan kijövünk, mintha kicseréltek volna minket, kihunyt belőlünk a lelkesedés tüze.
Mit lehetne tenni, hogy ne így legyen?

Először azt fürkésszük ki, hogy mitől van ez.
Mi okoz bennünk ekkora változást?
A hiábavaló időtöltés és a hitvány emberek társasága az oka. Miután a templom csöndjét elhagytuk, nem kellene a közösségünkhöz méltatlan ügyekbe belevetnünk magunkat, hanem azonnal haza kellene mennünk, kézbe venni a Bibliát, a feleséget is meg a gyermekeket is a már mondottak elmélkedésére hívni, és csak azután hagyjuk magunkat lefoglalni az élet ügyes-bajos dolgaival.
Amikor bezzeg kijössz a fürdőből, akkor nem döntesz úgy, hogy rögvest a piac ügyeibe veted magad, nehogy az ott nyert felüdülést bepiszkítsd a kereskedés foglalatosságaival! Amikor a templomból kijössz, százszor inkább kellene így tenned! Pillanatnyilag azonban épp az ellenkezőjét tesszük.
A hallottak tanulsága soha nem fog igazán leszűrődni bennünk, ha közben kívülről folyton heves hatások érnek, és mindent elmosva magukkal sodornak. Ennek elkerülése végett, amikor kimész a templomból, semmit se tarts fontosabbnak a mondottak átelmélkedésénél.
Hát nem a legnagyobb oktalanság volna, hogy a hétből öt-hat napot szánunk az életfenntartáshoz szükséges ügyeink intézésére, a szellemiekre és lelkiekre azonban nem hogy egy napot, de még a napnak egy részét sem vagyunk képesek rászánni?
Nem látjátok, hogy gyermekeitek a feladott leckét egész nap tanulják?
Mi is ezt tegyük!
Egyébként semmi hasznunk sem lesz belőle, hogy bekukkantottunk a templomba, ha mindennap lyukas hordóba töltjük a vizet, és a hallottak megjegyzésével semmit sem törődünk,…

-Aranyszájú Szent János: Homília Mt 1,22-höz. – részlet. –

Reklámok
Explore posts in the same categories: Írások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: