Nagy a te Kereszted ereje, Uram!


Gondolatok a Keresztről

krestu-tvojemu

Megszámlálhatatlan az alkalom, amikor az ember a kereszt mellett halad el. Útszélen, templomok ormán, épületek homlokzatán, sok helyen ki van tűzve a kereszt. A mi Üdvözítők dicsőséges és mégis félelmetes jele. Sok esetben elkerüli figyelmünket ez a jel, amely némán tesz tanúságot a megváltásba vetett hit erejéről.

Sokak számára a kereszt nem jelent semmit. Másokat bosszant a kereszt látványa. Megint mások pedig gúnyolódnak rajta. Nem volt ez másképp akkor sem, amikor maga a mi Üdvözítő Urunk függött a kereszten. Sokan közömbösen tekintettek rá, hiszen a keresztre feszítés napi eseménynek számított. Sokan öntelten szemlélték, hiszen megbukni látszott mindaz, amit a rajta függő Mester tanított.

Voltak olyanok is, akik csupán szórakozás céljából mentek oda aznap, mert unták magukat. És végül voltak olyanok, akik rettegéssel, szívükben sajgó fájdalommal mentek végig a kereszt útján. Elméjükben kérdések és miértek kavalkádja volt, mert sehogyan sem tudták felfogni, hogy hogyan történhetett meg mindez.

Elfelejtették, hogy jóval korábban megmondta nekik a Mester, hogy amikor ez a nap elközeleg, szétszélednek, hitetlenkednek, tagadnak majd,…

Ma az Egyház, sokkal inkább, mint az év többi időszakában, a figyelem központjába helyezi a Keresztet. Főpapi kézzel felmagasztaltatik, és a négy égtáj felé felmutattatik. A hívek megerősítésére, a pogányok megbotránkozására, hitvallók és vértanúk örömére. Mert azok számára, akik már életük során megtapasztalták a Kereszt erejét, ez az ünnep a győzelem napja.

Mondhatják egyesek, hogy miféle győzelem az, amely halállal ér véget. Micsoda ünnep az, melynek központjában a kínzás eszköze, a kereszt áll? És vajon kik ezek az emberek, akik ennyi idő után is csak ennyire képesek?

Nem ismerik ők Istent, szívükhöz nem jut el a Kereszt üzenete. Érzéketlen szemlélői ők az eseményeknek, elmulasztván az alkalmas időt az üdvösségre jutáshoz. Ellenségei a jónak, megrontói az igaznak. Minden, ami szent és tiszta, gyanús számukra és romlott elméjükkel gonosz következtetéseket gyártanak, távol maradva, és távol tartani akarván másokat is Istentől.

Sokszor megyünk el mi, keresztények is a kereszt mellett anélkül, hogy annak hatalmas ereje hatást gyakorolna ránk. Megfeledkezve arról, hogy ez a jel számunkra, amennyiben kellő figyelemmel fordulunk feléje, a mennyország kulcsa lehet.

Azonban keresztet viselni nem nagyon szeretünk. Naponta panaszoljuk annak súlyát, hogy mennyire nehéz is a mi keresztünk. Hajlamosak vagyunk arra törekedni, hogy úgy a földön, mint majd hitünk szerint a mennyországban, kizárólag boldogságban, gond nélkül éljünk.

Esztelenség. Ember, nézd csak meg az élet bármely területét! Mennyit kell küzdeni, fáradozni annak érdekében, hogy a kitűzött célod elérd! A diák tanul, a munkás a nap hevét viseli, és mindenki a maga módján küzd, hogy a hite, meggyőződése szerinti célt elérje, miszerint úgy véli, akkor lesz boldog.

Ha pedig ez így van, akkor miért pont üdvösségünk elérése miatt vonakodunk attól, hogy azon munkálkodva, elviseljük az ezzel járó erőfeszítést, lemondást, mérsékletességet, alázatot, gúnyolódást… vagyis a kereszt viselését?

Maga az Üdvözítő sem mondott mást, mintsem, hogy minékünk is kereszthordozás az élet. Mert csak a megérdemelt munkás kapja meg a bérét, majd hallja a számára oly kedves szavakat: menj be Urad örömébe.

Gyarló, haszontalan dolgok miatt mennyit tudunk fáradozni. Mennyi energiát fektetünk abba, hogy olyan dolgokat érjünk el, ami egy keresztény ember számára nemcsak, hogy haszontalan, de értelmetlen. Ha képesek lennék a mindennapjainkban szétszórt energiánkat összpontosítani, és úgy a magunk, mint embertársaink üdvössége munkálására fordítani, mennyivel könnyebb lenne az a kereszt, melyet naponta viselnünk kell.

Ezért helyezi az Egyház szemünk elé a Keresztet, hogy mint a hajózók számára a világítótorony, az üdvösségre törekvők számára pedig a mi Megváltónk Keresztje legyen irányadó az élet útvesztőin.

igumen Serafim


Reklámok
Explore posts in the same categories: Ünnepek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: