Szent Trifon vértanú csodái


Trifon mč.A magát felvilágosultnak nevező ember számára a szentek csodái valótlan állításnak tűnnek. De legtöbbször a keresztény ember életében nem létező szóhasználattal élnek, és amikor azt hallják, hogy csoda történt, akkor azt mondják: véletlen.

Sajnos ez a szemlélet sok, magát kereszténynek valló embert is megfertőzött már, de nincs ez másképp napjainkban sem. Szomorú tény amikor a látszólag vallásos ember válogat a hittételekben, és azt mondja, hogy ezt, vagy azt hiszem, ezt pedig nem. Éppen ezért hiányzik az életükből az a bensőséges megtapasztalás, amit Isten az ő hűséges szolgáival tesz szentjei közbenjárására.

Hitünk megerősítésére szolgáljon néhány mai ember vallomása, akik Szent Trifon vértanú közbenjárásának tulajdonítják a velük történteket.

„A kilencvenes években problémák merültek fel a munkahelyemen, sok volt az ellenségeskedés. Elkeseredettségemben szó szerint bevonszoltam magamat a Doni monostorba, hogy imádkozzam egy kicsit. Ekkor találkoztam Danyiil szerzetespappal. Méltóságteljesen vezette az Istentiszteletet, és ugyanúgy lépkedett a kis templomon végig a tömjénezés ideje alatt. A Vlagyimiri Istenanya ikonja előtt a térdhajtási imát könnyes szemekkel olvasta.

A szolgálat után megkíséreltem, hogy beszéljek vele és megkérjem, hogy imádkozzon értem. Felvázoltam a helyzetet és már hallottam is a választ: Trifon vértanúhoz imádkozz, ő megvéd az ellenségtől. Valamint Moszkvai Danyiilhoz is. Miután hazamentem, keresni kezdtem a templomok jegyzékében, hogy hol van olyan templom, ahol a szent ikonja található, esetleg ereklye is. Majd odamentem.

Egy másik alkalommal hallottam Danyiil atya prédikációjában, hogy neki milyen hathatós segítséget nyújtott a szent vértanú, amikor még fiatal korában munkát keresett.

Az ilyen elbeszélések mély benyomást tesznek az emberre. Most már gyakrabban fordulok imában Szent Trifonhoz. És milyen megnyugtató, hogy ő mindig készen áll a gyors segítségnyújtásra. És milyen boldogság tölti el az ember lelkét az ilyen csodák nyomán!

Moszkvában, a Trifonovszkaja utcában van egy nagyon régi, fehérkövű kis templom. Valaha nagy volt, de a forradalom idején a két oldalhajót lerombolták. Nagyon hosszú idő után ismét van szolgálat a templomban, noha csak hétvégeken. Trifon vértanú azonban így is hathatós segítséget nyújt mindazoknak, akik bizalommal fordulnak hozzá. A templom papjai elmondása szerint sok embernek segített már a szent munkát találni, valamint megoldani a lakásproblémát. De hathatós segítséget nyújt Szent Trifon az elveszett dolgok megtalálásában is. „

Natalia mesélte, hogy amikor elhagyta iratait, buzgón könyörgött Szent Trifonhoz, és hihetetlen módon, nagyon hamar minden irat megkerült.

Fotyinia pedig arról tesz tanúságot, hogy bár sokat hallottak Szent Trifon hathatós közbenjárásáról, csodáiról, de sohasem fordultak hozzá imádságban… „Amikor a férjem munkahelyi problémákkal küszködött, fellapoztam az imádságos könyvemet és megkértem Szent Trifont, hogy siessen férjem segítségére. Még aznap megoldódott minden. Becsületemre mondom, nem számoltunk ilyen gyors segítséggel.

Júlia azt az esetet mondja el, amikor egy a templomukba járó idős néni lánya lakáshelyzete, nagyon nehéz volt, akkor a mamája sokszor adott könyörgő ájtatosságra a szenthez, hogy lánya problémái megoldódjanak. De nem csak a mi templomunkban, hanem járta azokat a templomokat is, ahol a szent ikonja volt található. És lám, egy idő után a lányának lakás utaltak a Trifonovszkaja utcában – vagyis ahol Szent Trifon temploma áll.

Jevgenyij pedig arról beszél, hogy számára korábban Szent Trifon emléknapja – február 1/14. – közömbös volt. Amikor viszont arról hallott beszédet a templomban, hogy ez a szent milyen sok és szörnyű szenvedéseket viselt el Krisztusért, és mi pedig esztelen tobzódásban töltjük ezt a napot világszerte a Valentin nap miatt, elszomorodott. Ettől kezdve másképp viszonyult február 1/14.-éhez.

Sok csodát jegyeztek fel Szent Trifonnal kapcsolatban, napjainkban is, de bizonyára nagyon sok van, amiről sohasem szerzünk tudomást. Szolgáljon ez a néhány példa biztatásul számunkra, hogy bizalommal forduljunk minden szükségünkben Isten szentjeihez, hiszen ők mindig készen állnak arra, hogy védelmezzék,  óvják a szükséget szenvedőt.

Örvendezz, Trifon, minden hozzád hittel és szeretettel folyamodók gyors segítője!

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szentek élete

12 hozzászólás - “Szent Trifon vértanú csodái”

 1. F.Éva Says:

  Milyen jó ezt olvasni!
  Az a kérdésem, hogy az egyik tanúságtevő azt mondja, hogy fellapozta az imádságoskönyvét, és imádkozott a szenthez. Van külön hozzá ima? Vagy pedig használható imaként a vértanúknak szóló is?
  Nekem van munkám, de lelkileg nehéz. Persze az a két igerészlet nagyon erősítő, amiben Jézus példát mond az adósságelengedésről (a gonosz szolga és a király), és amiben az irgalomra hív.

  • -Sf- Says:

   A szöveg tanúsága szerint van ilyen ima. Meg fogom keresni, és amennyire időm engedi, leforditom és felrakom ide az “imádságok” kategóriába. Kérem szives türelmét.

 2. F.Éva Says:

  Köszönöm.
  Kis saját imával biztos, hogy hozzá fordulok. Mamim falujában van egy árva, kicsit értelmi fogyatékos fiú. Nagyon szorgosan dolgozik, de sorra kihasználják már-már embertelenül. Mamimnak szokott mesélni. Nem is tudom min sírhat jobban az ember: az ő kiszolgáltatottságán, vagy a kihasználó lelki durvaságán és amit majd halálakor él át…
  Köszönöm, ahogy ideje engedi.

 3. Roland Says:

  egy kérdés: a klokocsói Istenszülő ikont ortodoxok is tisztelik Szlovákiában? Mi nemrég jártunk a klokocsói zarándokhelyen, megható élmény. Roland

  • -Sf- Says:

   Az elmített ikon eredetijét senki sem tudja, hogy hol van. Több másolat is készült róla. Vagyis nem a hely, hogy hol, de a tény a fontos, hogy 1670-ben könnyezett. A fatemplom leégett, az ikonnak nyoma veszett. Az ortodoxok joggal tisztelik ezt az ikont, mint amely egykoron könnyezett. Két másolata van az OE tulajdonában. Egy a katedrálisban, egy pedig most került elhelyezésre. Hogy mára a templom már nem az orthodoxok tulajdonában van, nem akadály abban, hogy az ősi ikon egyik másolatát a nép tisztelje.

 4. Erzsebet Says:

  Kérném szépen az atyát, hogy ha tudja küldje el nekem Szent Trifón vértanú akatisthosát. Ószláv nyelven is lehet. Ószláv nyelvű imakönyvemben találtam egy imát, azt olvasom el. Fiamnak keresek munkát, azért kérem a Szent közbenjárását.

 5. Trifont Gyula Says:

  Milyen fura, a nevem Trifont Gyula???

 6. Trifont Gyula Says:

  Nagyon jó érzés, de nagyon kicsi a valószínűsége a rokonságnak!

  • -Sf- Says:

   De azért nem is kizárt. Sokszor szólítanak meg bennünket ilyen felfedezések. Idővel kiderül a hatása.

 7. Estonia Tallinn Says:

  Отец Серафим! Благословите! Простите! Прошу слёзно молитву за здравие болящих рабов Божих Марии и Богдана. Спаси Господи! р.Б. Любовь.+


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: