Kísértések nélkül veszélyben az üdvösségünk


Mi értelme lenne küzdeni a Sátánnak azzal, aki a földön fekszik és nem is áll szándékában felemelkedni? – mondja Küzdő Szent Márk.

A gyenge jellemű, sokszor hitetlenkedő keresztény ember szomorúan, irigykedve nézi az olyan emberek életét, akik a világ szerint látszólagos harmóniában élnek. Sokszor és sok helyen hallottam már a sóhajtást: Küzdök és mégsem sikerül, ezek meg hit nélkül élnek és milyen jól megy soruk.

Kétségesen szomorú az ilyen megállapítás olyan ember részéről, aki magát kereszténynek vallja. Azonban nem ritka eset, hogy ilyeket mondanak az emberek. Mint ahogyan azt Szent Márk is, mondja, ugyan mi értelme volna annak, ha a gonosz azzal hadakozna és ostromolná mindenféle kísértésekkel, aki amúgy is teljességében már birtokában van?

Aki viszont Istenhez közelebb akar jutni, nem maradhat egy helyben, haladnia kell az úton, melyről maga az Üdvözítő azt mondta, hogy keskeny, a kapu szűk, és mindeközben viselnünk kell keresztünket is.

Honnét hát a szomorúság, a keserűséggel ékesített irigyég azok irányában, akik ezen az úton haladni nem akarnak? Ezek a gondolatok, mint gyors és erős méreg teszik tönkre az Isten közelségét kereső emberek törekvéseit. Eredetük pedig a gyenge, kételkedő hit. Amíg ezen nem képes az ember túllépni, addig a lelkieket tekintve ingoványos, lápos talajon közlekedik, és minden következő lépése bizonytalan és veszélyekkel teli. Az ilyen ember , akit a mások  világi sikere és nem Isten, de a világ szerinti boldogulása elszomorít, még nagyon messze jár attól, hogy legalább részben megértse az Evangélium üzenetét.

Ha tudatosulna bennük a tény, hogy a kárhozat vaksága teszi őket a jelenben boldoggá, mert messze elkerülik Istent és mindent, ami Hozzá közel visz, sok és hiábavaló önsajnálattól mentenék meg saját magukat. Mert a gonosz csakis azt támadja intenzíven, aki tőle egyre távolodik, hatalma gyengül felette épp azáltal, hogy Isten útjain igyekszik járni.

A kísértések, és megpróbáltatások nélkül élő ember lelke tehát sokkal jobban ki van téve annak a veszélynek, hogy sohasem fog rátalálni az Egy Igaz Isten útjára. Ha pedig a cél felé nem a helyes úton haladunk, hogyan is érhetnénk azt el? Aki a világosság felé akar menni, az felfelé emeli a tekintetét és nem a sötét mélységben, kutakodik.

Amikor tehát kísértéseket kell elszenvednünk, a panasz helyett inkább azok legyőzésére fordítsuk energiánkat. Isten megengedi, mintegy próbaként, hogy kísértést szenvedjünk, de a maga idejében annak elviseléséhez, valamint a felette való győzelemhez megadja a kellő segítséget. Senkit sem tesz próbára erején felül. Ha a szőlőtő termése nem viseli el a nap hevét, sohasem lesz belőle zamatos gyümölcs. Így, ha az ember nem hajlandó elviselni a viszontagságokat, melyek az üdvösségre vezető út során merülnek fel, sohasem fogja azt elérni.

Szent Pál apostol szavai ösztönzően hatnak mindazokra, akik komolyan és tevékenyen munkálkodnak lelkük üdvösségén: Mindent elviselek abban, aki nekem erőt adott! – Fil. 4, 13.

Ugyanis az önsajnálatban eltöltött élet, a másokat testi-lelki passzivitással szemlélő és irigylő ember magatartása csak a gonosz malmára hajtja a vizet. Mert az ilyen emberrel nincs sok dolga a gonosznak, hiszen saját maga úgy rendezi be az életét, hogy kísértések nélkül, önszántából sétál bele a gonosz hálójába.

És mint a sárban és pocsolyában fetrengő sertések, miután kiemelkedtek a nap hevére és a szél csípős fuvallatára, nem sokáig képesek azt elviselni, ezért újra elmerülnek az ideiglenes felüdülést nyújtó szenny megtévesztő melegébe, úgy téved el a kísértéseket elviselni nem akaró ember is a gonoszság és bűn mocsarában.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Lelkiség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: