Amikor Isten törvényét akarja felül írni az ember


Közülük egy törvénytudó, hogy próbára tegye, a következő kérdéssel fordult hozzá: “Mester, melyik a legfőbb parancs a Törvényben?” – Mt 22,35-36.

Amikor az embernek nincs kedvére Isten törvénye, mindenféle fondorlatokhoz folyamodik, hogy megpróbálja még magát az Istent is a maga esetlen módján “rajtakapni” valamin, amibe aztán bele tud kötni.

Minden bizonnyal azt hisszük, hogy ezt csak a farizeusok és szaducceusok tették annak idején, amikor a Megváltó közöttük járt. Sajnos ez a jelenség napjainkban is élénken jelen van.

Sőt, mondhatnánk, hogy minden időknél sokkal intenzívebben van jelen korunkban, mint bármikor a történelem folyamán. Naponta találkozunk olyan emberrel, aki vakmerően számonkéri Isten dolgait.

Isten Szavát, a Szentírást használja fel ahhoz, hogy a maga koholt vagy vélt igazát, igaznak tartott törvény gyanánt szinte rákényszerítse Istenre, emberre.

Az Ószövetségben sem magyarázhatta bárki az itteni igazságokat. Nincs ez másképp az Újszövetség korszakában sem. Mégis sokan jönnek, akik, mint a sebes szellő, mindent letarolva, költői szófordulatokkal tesznek kísérletet arra, hogy hallgatóságukat ámulatba ejtsék.

Sajnos ez az ámulat a félrevezetés sötét sikátorába vezet. Persze a megtévesztőnek ez a legfőbb célja, és ehhez mindig talál hozzá magának eszközt – műveletlen, felkészületlen, és gőgös ember személyében.

A megszégyenülés vár ezekre, noha azt hiszik hogy magát a paradicsomi állapotot valósítják meg tévtanaikkal, megátalkodottságukkal itt a földön. Nem olvasták, és ha igen, akkor figyelmen kívül hagyták Krisztus azon szavait, hogy amikor maguknak a tanítványoknak mondta: “Elmegyek, hogy helyet készítsek…”.

Mégis a mai kor farizeusai és szaducceusai mindenáron arról akarnak meggyőzni bennünket, hogy itt a földön kell megvalósítanunk a paradicsomi állapotot. Homályos és összefüggéstelen idézetekkel kápráztatják el a hallgatóságot igazuk bizonyítása érdekében.

Azonban, hogy világosan lássunk, tegyük fel mi is, a mai kor emberei a kérdést: “Melyik a legfőbb parancs?”. A válasz ma is ugyanaz, mint amit ama napokban adott a Megváltó az őt próbára tevő törvénytudónak.

Ne keressünk hát magunknak új tanítókat, ne alkossunk új törvényt. Tartsuk meg azt, és úgy, ahogyan azt maga a Mester tanította nekünk. És ebben az esetben bizonyosak lehetünk, hogy jól tudjuk, valamint helyesen tanítjuk a törvényt. Sőt, ha be is tartjuk azt, akkor az üdvösség útján járunk.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Prédikációk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: