Szent Olimpiáda -III.


III. rész

Olimpiáda jótéteményei az egész Egyház örömének és csodálatának tárgyát képezték. Korának ismert szentjei mind nagy tisztelettel beszéltek róla. Ciprusi Epifánusz, Ikonijai Amfilochij, Ponciusi Onizimosz, Szebasztiai Péter, és sokan mások részesedtek bőkezűségében, és miatta dicsőítették az Ő választottjai személyében jótevő Istent. Olimpiáda, tisztes élete, lelkének szentsége, megszámlálhatatlan jótéteményei miatt, ismert volt csaknem az egész keresztény világban.

Nem mondhatjuk, hogy abban az időben nem lettek volna a fővárosban más, jótékonykodó asszonyok. Maga Olimpiáda, a lelki élet terén a kor tanult és tisztes asszonyának, Szalvia diakonisszának példáját követte, gyakorlatilag elolvasva a kor egyházatyáinak szinte összes alkotását, akinek aszketikus életmódja csodálatot váltott ki még a szerzetesekben is. Voltak még más, tisztes özvegyek is, akik diakonisszákká lettek, de maga Olimpiáda, a már gyermekkorától Isten szolgálatán fáradozó, választott edényként jelöltetett, aki Isten akaratának engedelmeskedve, a szenvedélytelenség ritka magaslatára jutott el.

Nektáriosz pátriárka halála után, 397 vége felé, a Konstantinápolyi katedrára, a közismert antiochiai papot, Aranyszájú Szent Jánost választották. Istentől ihletett férfi, a tisztesség harcosa, az istenes életre törekvők sokat tapasztal vezetője.

Nem lehet eleget csodálkozni Isten bölcsessége felett, Aki egymás fényes lelkének tökéletesítésének érdekében, egyesítette a tisztesség eme két oszlopát, hogy a két elszánt harcos a konstantinápolyi nyáj üdvösségén munkálkodjon. Valamint, hogy egymást kölcsönösen támogassák a szenvedésben és börtönökben, amit életük későbbi időszakában el kellett viselniük.

A Konstantinápolyi trónon ekkor már nem az Orthodoxia harcosa, Nagy Teodósziosz császár ült, aki elsöprő harcot vívott a pogánysággal szemben. A 395-ben bekövetkezett halála után a birodalom két fia között lett felosztva. A gyengejellemű Árkádiosz és Honoriusz között. A birodalom keleti részében Árkádiusz uralkodott, azonban ebben az uralkodásban jelentős mértékben részt vett az ő felesége is, a német származású római hadvezér leánya, az önerkölcsű és hatalomvágyó Eudoxia.

A Konstantinápolyi katedrára kerülő János püspök figyelmét, ebben a gyönyörűséges városban, ahol az arisztokrácia fényűző gazdagságágban, de annál lazább erkölcsi tartásban tobzódott, nem kerülhette el Olimpiáda személye. Hiszen soha el nem múló lelki javakkal volt ékesítve, melyet megszámlálhatatlan jótétemények cselekedetei tápláltak. Olimpiáda közeli, odaadó segítője és tanítványa lett a püspöknek. Az ő tisztes életvitele, jóságos cselekedetei, tiszta lelke, követendő példaképpé váltak a konstantinápolyi klérusban szolgáló diakonisszák, szüzek és özvegyek számára. Aranyszájú Jánosnak a közös tevékenységek révén lehetősége nyílt arra, hogy közvetlenül oda figyelhessen tanítványára. Ezért is tudott értékes bizonyságot hagyományozni ránk Olimpiáda ritka erényeiről. A fennmaradt, Olimpádához irt 17 levélben, aprólékosan ismerteti meg velünk és tárja fel lépésről lépésre ennek a csodálatos, küzdő diakonisszának az ő szent lelkét. Talán sohasem létezett ennél élőbb és csodálatraméltóbb kapcsolat két ember között, akiket ennyi lelki kapocs kötött össze. „Olyan volt ez mint két testben egy lélek, vagy rokonlelkek,kölcsönösen alávetve egymásnak” – emlékezik vissza Palládiusz püspök.

Kétséget kizáróan, az egyszerű konstantinápolyi nép, védelmezőt és igazi pásztort látott főpásztoruk személyében. A, mint a hal, olyan hallgatag Nektáriosz pátriárka után, a katedráról olyan szavakat hallott a nép, amelyek elvárásaikat, reményeiket fejezték ki. Olyan gondolatokat hallottak, amelyeket egyszerűségük és alázatuk következtében, meg sem mertek fogalmazni, melyek azonban, mint egy ismeretlen betegség, kínozta szívüket, a helytelenség és az együtt nem értés érzetével, a valós keresztény élet jótéteményeinek szabályaival.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szentek élete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: