“Valóban méltó”


Az Istenszülő ikonja

Az éj beálltakor egy ismeretlen szerzetes jelent meg a cellában. A virrasztás idején, amikor elérkezett az a „Ki a Keruboknál tiszteltebb…“ éneklésének ideje, mindketten az Istenanya ikonja elé álltak. A vendég megjegyezte, hogy náluk előbb a „Valóban méltó…“ –t éneklik. A szolga megkérte tehát a vendéget, énekelje el a számára ismeretlen éneket.

A még soha nem hallott ének éneklése alatt az Istenanya ikonja mennyei fényt sugárzott, s a szolga pedig sírt meghatódottságában. Megkérte a vendéget, hogy írja le neki az ének szövegét. Mivel nem találtak papírt a cellában, az ismeretlen vendég egy kőbe írta bele a szöveget, mely kő az írás idején mint a viasz, úgy megpuhult az énekes keze alatt. Gábornak nevezte magát, majd láthatatlanná lett.

Az Istenanya ikonját, mely előtt a „Valóban méltó..“ kezdetű éneket énekelték, ünnepélyesen átvitték a szent hegy központi, az Istenszülő Elszenderedése templomába. A követ, melybe Gábor arkangyal a szöveget véste, Konstantinápolyba vitték.

Számos sok másolata van szerte a világban ennek az ikonnak, s ezeket a hívek mindenütt rendkívül tisztelik. Szentpétervárott ötkupolás templomot emeltek, ahol el lett helyezve az Áthosz hegyéről küldött, áldásthozó ikon.

A „Valóban méltó“ nevezetű Istenszülő ikonjának eredetije Áthosz szent hegyének központi templomában, a szentélyben, a magas trón felett van elhelyezve.

Emléknapja június 11, valamint a Péter-Páli böjt első hetének péntekje.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Az Istenszülő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: