Uralkodj gyomrodon, nehogy az uralkodjon feletted


A szent ögegek tanítása szerint, a gyermek nem böjtöl addig, amíg anyatejjel táplálkozik. Ez pedig sehogyan sem egyeztethető össze a modern kor felfogásával, miszerint, tudjuk és imerjük a jelszót: „Ez a fajta tápláklozási mód nem divat.” Korábban ez sem volt így, és ezért mondták a szent öregek, hogy nem böjtöl a gyerek, amíg anyatejjel táplálkozik, ami kb. három évig szokott tartani.

A helyes táplákozási rend megőrzése érdekében, noha nem is böjtölés céljából, de fegyelmezi a szülő gyermekét. Akár a túl gyakori evéstől, a nem neki való tápláléktól. És ez bizony az aszkézis jelenléte, formálása a gyermek életében.

Ezzel kapcsolatosan Teofán Zatvornyik a következő ilyen útmutatást adja a szülőknek:
„A gyermek testi fejlődése érdekében úgy kell nevelni a gyereket, hogy erős és egészséges legyen, nehogy lelkében a test iránti túlzott törődés verjen gyökeret. Így már gyermekkorban megtanulja azt, amit ifjúként, majd később felnőtt korában már könnyedén a maga javára tud fordítani.”

Mikor a gyerekek felcseperednek, és nyilvánvalóan körvonalazódnak a jellem és hajlam vonásai, a szülőknek ilyenkor nagy körültekintéssel meg kell, hogy határozzák számukra a böjthöz való viszonyukat, az ezzel kapcsolatos normákat. Nem lehet, például megvonni tőlük teljes mértékben az édességet. Nem szabad, hogy annyira visszafogjuk a nekik adott táplálék minőségét, hogy az meghaladja az egyházi norma határait. A beteg és testileg gyenge gyermekek számára, természetesen megengedett a böjt enyhítése, esetenkint elhagyása.

A kamasz fiúk és lányok esetében sem lehet teljes egészében alkalmazni a szigorú böjti fegyelmet, főleg, ha részükről ez nagy ellenállásba ütközik. Nehogy az ilyen esetekben majd felnőtt korukban ez azt eredményezze, hogy lelkük érzéketlenné vállik a böjti vonatkozásaiban. „Irgalmasságot akarok, nem áldozatot.” – mondja az Úr (Mt 9,13).

Mert végülis a böjt értelme az ember önszántából betartott önmaga behatárolása és önmegtartóztatása. Ezért, hogy a lassan felnőtté váló gyermekek számára ne legyen nehéz a böjt normáinak megtanulása, szükséges a gyerek böjtre való nevelése már egész kiskorától.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Írások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: