Isten szeretetének jósága felé haladva


Az az ember, aki magára vállalja, hogy végig járja a belső összeszedettség útját, mindenek előtt Isten félelmével kell, hogy rendelkezzen, mely félelem a bölcsesség kezdete. Elméjébe mindig bele kell, hogy legyenek vésve ezek a prófétai szavak:
„Szolgáljatok az Úrnak félelemmel, örvendezzetek neki rettegéssel.”
(Zs. 2,11).

Kellő figyelmességgel kell, hogy járjon ezen az úton, minden restséget távol tartva, jóindulattal viseltetvén minden iránt, ami szent. Felövezve magát, mert nehogy ellenkező esetben rá is érvényes legyen az Isten szózata: „Legyen átkozott, aki az Úr művén hanyagul munkálkodik.” (Jer. 48,10). Azért van itt szükség a jószándékú éberségre, mert Ez a tenger, ugyanis a szív, mely nagy és tágas, telve mindenféle gondolattal és vágyakozással, benne az élőlények (kígyók) sokasága, tehát a mindeféle hiábavaló, igaztalan és tizstátalan gondolatok, a rossz lelkek szüleményei, mitől csak a figyelem össpontosításával tudjuk megtisztítani.

Féld az Isten, – mondja a Bölcs – , és tartsd meg a parancsait! (Prédikátor 12,13). A törvény betartásával minden dolgodban erőteljes leszel, és minden cselekedeted jó lesz. Mert Istent félve, az iránta való szeretetből mindent jól fogsz cselekedni. Az ördögtől ne félj, mert aki Istent féli, az legyőzi az ördögöt: az ilyen emberrel szemben az ördög erőtlen. Íme, a félelem két ábrázata: ha nem akarsz rosszat tenni, akkor féld az Istent, és ne tégy rosszat, és ha jót akarsz tenni, akkor szintúgy féld az Istent és tedd a jót. De senki sem birtokolhatja Isten félelmét mindaddig, amíg meg nem szabadítja magát a világi gondoktól. Amikor az elme mentes lesz a gondterheltségtől, akkor erőre kap benne az Isten félelme, és Isten szeretetének jósága felé halad.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szárovi Szent Szerafim

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: