Az Istenszülő Achtirkai ikonja


A XVIII. században élt Vaszilij Danyilov atya, aki Ahtirkában, Harkov kormányzóságában, az Istenszülő Oltalmának szentelt templomban szolgált. Messze kitűnt igaz életével, buzgó hitével és munkaszeretetével. Vaszilij atya 1739. július 2-án ki akarta próbálni új kaszáját, és kiment a templom közelében lévő kertbe. Alighogy lendített egyet a kaszával, a magas fűben az Istenszülő ikonját pillantotta meg, amely káprázatos fényt árasztott.

Vaszilij atya kiejtve kezéből a kaszát, térdre hullott és imádkozott az Istenanyához, majd mélységes áhítattal magához vette az ikont és hazavitte. Az ikon három éven át a házban volt, melynek lakóiban önkéntelen is tiszteletet keltett.

A mély tisztelet ellenére Vaszilij atya nem tartotta kellőképp tisztán az ikont. Háromév elteltével utasítást kapott álmában, hogy mossa le az ikont és díszítse fel. Az ijedségtől felriadva még azon nyomban, éjjel ezt meg is tette. Ugyanazon az éjjel újabb álmot látott: a folyóhoz vitte kiönteni a vizet, mellyel lemosta az ikont. Az úton hajadon képében az Istenanya jött vele szembe és így szólt hozzá: „Hová viszed azt a vizet? Térj vissza otthonodba és őrizd meg! Lázas betegségben szenvedők gyógyulását fogja szolgálni.” Vaszilij atya lánya akkor épp lázasan feküdt. Az atya fölébredve álmából, megitatta a lánnyal a vizet, aki azon nyomban meggyógyult. A víz révén sok más lázas beteg is meggyógyult.

Az atya sérüléseket vett észre az ikonon, ezért oda adta egy ikonfestőnek, hogy javítsa ki azokat. A festő három nap elteltével hozzá akart fogni a munkához, ám éjjel az ikon felől hang hallatszott: „Kelj fel, mert eljött az idő, hogy vissza vidd a képmást arra a helyre, ahonnan hoztad.” A festő buzgó imádságban töltötte az éjjelt az ikon előtt, majd hajnalban vissza vitte az atyának. Vaszilij atya a történet hallatán teljesen megbizonyosodott az ikon csodatevő erejéről, és az ikont a templomba vitte. Egy János nevű ikonfestő, aki megbízást kapott az ikon kijavítására, hallván a csodáról, lemosta az ikont vízzel, mellyel megitatta lázas fiát. A fiú meggyógyult. Ezt követően számos hasonló csoda történt.

A pétervári Szent Szinódus több vizsgálatot is elrendelt ez ügyben. Végül 1751-ben határozatot hozott, mely szerint az ahtirkai ikon csodatevőnek bizonyult. A határozat után Jelizeveta Petrovna cárnő hatalmas kőtemplomot építtetett Ahtirkában az ikon tiszteletére. A székesegyház, melyet 1765-ben szenteltek fel, magasztosságával méltó helye lett a csodatevő ikonnak. Nem csupán pompás volt a templom, de hatalmas is. A régi orosz hosszmérték szerint: 24 szazseny hosszú, 14 széles és 30 magas. (1 szazseny – 2,13 méter).

Sok helyen őrizték a csodatevő ikon másolatait, melyek hasonlóan az eredetihez, mind csodatevőnek bizonyultak. Számos más csoda is történt, amit az Ahtirkai Istenanya ikonjának tulajdonítanak. 1844 Pünkösdjén nagy ünnepélyességgel vitték át az ikont az Oltalom-székesegyházból a felújitott Ahtirkai Szentháromság monostorba.

1903-ban, megfeledkezve az Istenanya parancsáról, miszerint az Ahtirkai csodatevő ikon ne kerüljön felújításra, Pétervárra vitték az ikont restaurálás céljából. Útközben a csodatevő ikon nyomtalanul eltűnt.

naPanagiuAz Ahtirkai csodatevő ikonjának egy másolata megtalálható Miskolcon az orthodox templomban. A templom hajójának északi oldalán álló, gazdag faragású proszkinetárionban kapott helyet. Az ikont közel száz, többnyire ezüstből készült fogadalmi ajándék veszi körül. Ezek az ajándékok nagyrészt testrészeket, valamint férfi, női és csecsemő alakokat formáznak, utalva a csodálatos gyógyulásra, a beteljesedett gyermekáldásra.

Az Ahtirkai csodatevő Istenanya ikonja nem csak az orthodox híveket vonza. Az Istenszülő közbenjárásába vetett bizalom sok katolikus hivet is zarándoklatra indít, hogy buzgó imádság mellett kérje a Mennyei Királynő közbenjárását.

Ha Miskolcon járunk, ne mulasszuk el a lehetőséget, hogy a mi életünkben is csodát tegyen az Isten az Ahtirkai Istenanya oltalma árnyékában.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Az Istenszülő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: