Amikor belépünk a templomba


Sokszor találjuk magunkat szemben olyan látvánnyal, hogy bejönnek az emberek a templomba és nem tudják, hogy hogyan viselkedjenek, mit tehetnek, mit nem tehetnek, gyújthatnak-e gyertyát, hogyan vessenek keresztet…

Már önmagában az, ahogyan belépünk a templomba, sokat elárul hitünkről és Isten iránti tiszteletünkről. Minden esetben vallásos tisztelettel kell, hogy a templomba lépjünk. A férfiak a tisztelet jeléül mindig fedetlen fővel lépnek a templomba – kivételt alkotnak az egyházi személyek, akik hivatalukból kifolyólag különböző fejfedőt viselhetnek. Ezzel szemben a nők, a hagyománynak megfelelően mindig fedett fővel lépnek a templomba, ami ma is Keleten mindenütt, de nálunk is sok esetben mind a mai napig szokásban van. Ennek oka, hogy a nő ne hajkoronájával ékeskedjen a templomban, mert ez ott nem illik. Erről beszél Szent Pál apostol is, amikor azt mondja:
„Minden férfi, aki födött fővel imádkozik vagy prófétál, szégyent hoz fejére. Minden asszony pedig, aki födetlen fővel imádkozik, vagy prófétál, szintén szégyent hoz fejére”. (1Kor 11,4-5).

A templomhajóba lépve keresztet vetünk és mélyen meghajlunk. Derékból meghajlunk, miközben jobb kezünk a föld felé irányul, esetenkint érinti azt, majd fölegyenesedünk. A mély meghajlás Isten iránti tiszteletünk jele, de alázatosságunk jele is, hogy tudatosul bennünk bűnösségünk és kicsinységünk. Amikor kezünkkel a földet érintjük, Isten előtti megalázkodásunk jelét adjuk és tudatosítjuk, hogy a föld porából vétettünk.

Keresztet a következőképp vetünk: jobb kezünk hüvelyk, mutató és középső ujját kinyújtva összetesszük. A gyűrűs és a kisujjat tenyerünkbe hajtjuk. Mindez már önmagában egy hitvallás: a három összeillesztett ujj az osztatlan Szentháromságot jelképezi, a másik kettő pedig Krisztus emberi és isteni természetét – hitünk két legfőbb igazságát. A keresztvetéskor először homlokunkat érintjük, majd a mellkast, jobb vállunkat, majd végül a ball vállunkat.

Legtöbb esetben halkan, vagy magunkban mondjuk: „Az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek nevében. Ámin”, ami viszont nem elmaradhatatlan feltétel. Fontos Isten előtt tudatosítanunk magunkban bűnösségünket és alázatunkat. A meghajlás pedig megszokott és kedvelt szép gesztus a keleti egyházakban. Összességében ez egy szép ima, melybe bekapcsolódik a test és a lélek, tehát az egész ember. Dícséretes, hogy ezt a fajta megnyilvánulást mind a templomba jövet, vagy kimenet, háromszor szoktuk megismételni. Ezzel is utalva a Háromságban egy Istenre.

A gyertyagyújtás szabályairól egy korábbi cikkben már szóltunk, azonban itt is essen néhány szó róla. Nagyon ősi keresztény hagyomány a gyertyagyújtás. Miután beléptünk a templomba és meghajoltunk, megyünk venni gyertyát és tiszteletünket kifejezni az ikonok előtt. Ezek után a gyertyatartókra helyezzük a megvásárolt gyertyákat ( sohasem hazulról hozzuk ), mert ezeknek a felárazott gyertyáknak a megvételével adomány gyanánt a templomot támogatjuk. Viszont ez nem helyettesíti életünk során Istennek hozott áldozatainkat.

Először a Megváltó ikonjához lépünk, kétszer meghajlunk, keresztet vetünk és tiszteletünk jeléül megcsókoljuk azt, majd ismét keresztet vetünk, meghajlunk. Ilyen szabály szerint tesszük tiszteletünket az Istenszülő ikonja előtt is, valamint a többi – ha van – ikon előtt is. Ha található az ikon mellett gyertyatartó , akkor amennyiben ott szeretnénk, elhelyezhetjük a meggyújtott gyertyát. Ez vonatkozik a többi ikonra és gyertyatartóra is. A gyertyák meggyújtásánál név szerint is említhetünk valakit, akit akarunk, akiért hozzuk ezt a gyertyaáldozatot. Élőkért, holtakért egyaránt.

A gyertya lángja szimbolizálja jótetteink ragyogó fényét, melyekkel Istent dicsőítjük. Ezek eredetét még a jeruzsálemi templomban kell, hogy keressük, amikor minden zsidónak kötelessége volt a templomba jövet valamilyen, ha ugyan egészen kis áldozatot is, hoznia. Ez a hagyomány közös mind a latin, mind az orthodox keresztényeknél, csak sajnos sok helyen teljesen megfeledkeztek róla, ezért kívánatos volna ezt felújítani.

Amennyiben nincs a templomban erre a célra kitett gyertyatartó, akkor fokozatosan hódolunk az ikonok előtt, és elfoglaljuk helyünket.

A Nagyböjt idején a templomba jövet és kimenet nagy metániát szokunk tenni: térdre ereszkedve, homlokunkkal a földet érintjük, majd felállva keresztet vetünk. Homlokunkkal a föld érintése a legmélyebb alázat kifejezése Isten előtt, valamint saját kicsinységünk és bűnösségünk elismerése. A nagy metánia főleg a bűnbánat szimbóluma. Isten előtt nem sajnáljuk se ruhánkat, se tisztára mosott homlokunkat, de előtte a föld porába borulunk, mert tudjuk, hogy Ő számunkra sokkal több mindezeknél.

Sajnos sokan vannak olyan téves eszmének hívei, akik azt mondják, hogy az ilyen, a hit külsőségekben megnyilvánuló jelei fölöslegesek, idejétmúltak, vagy formasághoz vezetnek. Ha viszont nem vagyunk képesek még a templomban sem külső jelét adni hitünknek, hogyan teszünk tanúságot a templomon kívül, az utcán? Ha készen állunk hitünk külső jeleinek a templomban való megnyilvánulásaira, Isten erőt ad hozzá, hogy bizonyságot tegyünk hitünkről a különböző élethelyzetekben a hitetlenek előtt is.

Méltó és következetes meghajlások, keresztvetések – nem mintha a legyet hajkurásznánk el magunkról – az ikonok megcsókolása, ezek mind Isten iránti tiszteletünk jelei. Fontos, hogy mindig és minden időben, templomban, vagy azon kívül, összeszedetten és tisztelettel tegyük.

Mind testük, mind lelkünk a Feltámadás általi megdicsőülésre hivatott, ezért elmaradhatatlan a testünket is a meghajlások, leborulások, keresztvetések, az ikonok megcsókolása által bevonni Isten tiszteletébe és dicsőítésébe.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Írások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: