Áldott vagy Uram, taníts meg engem a te igazságaidra


Az orthodox hagyomány ezt mondja a halotti megelmékezésekről:

Ilyen megemlékezéseket a harmadik – tehát a temetés napján – , kilencedik és a negyvenedik napon tartunk. De szokás fél évenként, az évfordulón, valamint a születés napon, vagy pedig az elhunyt Angyalának napján (névnap).

Mielőtt asztalhoz ülnénk, valaki a rokonságból az ikon előtt, mely előtt gyertya, vagy mécses ég, felolvassa a 17. kathizmát ( 118. zsoltár): „Boldogok, kiknek útjuk fedhetettlen…” Közvetlen az étkezés előtt az itt megszokott imákat olvassák.

Az első étel, amit ilyenkor szokás felszolgálni, az a Kollivo (mézzel kevert főtt búza), de szokásban van búza helyett rizset használni. Mindezt előzőleg megszentelik a templomban a halotti szertartás végén.

Sok rossz hiedelem és szokással ellentétben, ilyekor nem illik alkohot fogyasztani. Az orthodox keresztény megemlékezések nem csupán (és főleg nem) az evés-ivásról szólnak, de mindenek előtt az elhunytért végzett imádságok állnak a központban. Éppen ezért, az ilyen megemlékezések alkalmával helytelen alkoholt fogyasztani, mert az imádság és az alkohol hatása – olyan dolgok, melyek nem illenek össze.

Abban az esetben, ha a megemlékezés böjti napra esik, ilyenkor az ételeknek is ehhez kell igazodiuk. Ha az ilyen megemlékezések a Nagyböjt hétköznapjaira esnek, akkor nem tartjuk meg őket, de elhalasszuk a következő szombatra, vagy vasárnapra. Történik ez azért, mert a Nagyböjben csak ezeken a napokon – szombaton és vasárnap – végez az egyház teljes liturgiát, amikor az előkészületen a pap részecskéket tesz a szent diszkoszra az elhunyt lelki üdvéért.

Azok a megemlékezési napok, melyek Húsvét fényes hetében lennének, valamint a második hét hétfőjén, azokat mind a második hét keddjén tartjuk.

Minden alkalommal a megemlékezéseket a szokásos imával fezzük be.

Íme, így emlékekzik az orthodox keresztény elhunytjaira.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Írások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: