A világ vége


Én, mint orthodox lelkész, azt gondolom, hogy nem szükséges, hogy odafigyeljünk arra, amit Nosztradamusz mond. Kicsoda ő? Egy filozófus, asztrológus, mágus, akinek a kereszténységhez semmi köze sincs. Az Ószövetség a jóslást tiltotta, azt halállal büntette. Nincs ennek helye a kereszténységben sem. Az okkult tanok világa a pogánysággal függ össze. Éppen ezért számunkra egyetlen asztrológus jóslata sem lehet tekintélyt parancsoló.

A keresztények számára a legfőbb tekintély Jézus Krisztus, aki azt mondja: „Ámde azt a napot és azt az órát senki sem ismeri, a mennybéli angyalok sem, sőt még a Fiú sem, csak az Atya”. Mk 13,32. Tehát, hogy ténylegesen mikor következik be a világ vége, megmondani nem tudjuk. Ugyanis a Mennyei Atya az egyedüli ismerője ennek a napnak. A világ semmiféle látható és láthatatlan jelenségeiből ezt nem lehet, de nem is szabad kikövetkeztetni.

Ami pedig a világ végére vonatkozó jeleket illeti – az antikrisztus uralma, hamis próféták Krisztus nevével szájukon, háborúk, éhség -, azokra támaszkodhatunk, mint jelekre, de semmiképp sem juthatunk el ezek nyomán végleges, pontos megállapításhoz. A jelek alapján levonhatjuk azt a következtetést, hogy valahol az utolsó fázisban vagyunk, de semmiképp sem mondhatjuk, hogy bekövetkezett az utolsó nap.

Szárovi szent Szerafim szintén beszélt a világ végéről. Azok a jelek, melyekről beszélt, beteljesedtek, és úgy tekintünk rájuk, mint jelekre. Ez nem jelenti azt, hogy szent Szerafim tekintélyén csorba esne, hanem arról van szó, hogy Krisztus Istenember volt, a szentek meg pedig mégiscsak emberek. Így azokban a kérdésekben, melyekre a választ egyedül csak Isten tudja, tévedhettek. Végülis Szerafim atya is mindössze jeleket adott a világ vége közelségének felismerésére, és nem pontos dátumot.

Félni nincs mitől. Tudjuk az Evangéliumból, hogy mi fog történni: elmúlik a jelenlevő, kezdődik egy új. Mindamellett az igaz emberek számára ez egy boldog, Istennel való életet jelent.

Mitől kell tehát akkor itt félnünk?

Reklámok
Explore posts in the same categories: Írások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: