A lelki béke megszerzése


pokaniaA hívő ember számára a lelki béke megszerzésének fontos forrása a gyónás. Mert a Szentség nem csupán egy formális folyamat, mint azt sok gyakorló keresztény ember feltételezi. Nem csupán a bűneink felsorolásáról van szó, de legfőképp arról, hogy képesek legyünk lemondani azok gyakorlásáról, vagyis kerülni a bűnt.

A görög terminológiában a bűnbánat fogalma „az ész megváltoztatása” -ként jelenik meg. Mindenki élete folyamán rájön arra, legyen az hívő keresztény, vagy éppen nem, hogy valamit szükséges megváltoztatnia, másképp csinálnia. Egy belső megtisztulásnak a folyamatára van szüksége, jobbá kell válnia, megtalálnia a lelki békét és a tiszta örömet. Mindehhez az út a bűnbánaton át vezet, aminek eredménye a bűnről való lemondás, annak elkerülése. Ugyanis éppen a bűnhöz való kötődésünk foszt meg bennünket mindettől: a békétől, örömtől és tisztaságtól.

Igen, valóban meg lehet változni. Persze, ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Bármilyen más, nagy dolog is sok kis apró tettek halmazából áll össze. Ezért kell észrevennünk, és örülnünk az aprócska kis sikernek is, mert majd fokozatosan minden megváltozik. Fontos, hogy ebben a folyamatban kemény elhatározásnak legyünk birtokában, és hűségesen haladjunk előre.

Az ember önmaga erejéből képtelen a megújulásra, de Istennél minden lehetséges. Neki hatalmában áll megtisztítani és igazzá tenni bárkit, aki erre igaz odaadással vágyakozik, és elhatározását tettekkel bizonyítja. Ezek nem puszta szavak, de ez egy nyilt út, melyen végig haladva már sok ember nyerte el a gyógyulást és mind a mai napig haladnak olyanok is, mint te, vagy én. És ami a legfontosabb, hogy megéri.

Nem ritka eset az, amikor a bűn szinte hozzánk nő olyannyira, hogy megszabadulni tőle már fájdalmas, épp úgy, mint eltávolítani a lábunkhoz tapadt piócát. Azonban szükséges, hogy ezt megtegyük, mivel a bűn megmérgezi életünket. Nem szabadulhatunk meg a bűn keserves következményeitől, ha nem vagyunk képesek megszabadulni magától a bűntől. Csak önmagunk legyőzésével leszünk képesek bensőleg növekedni és jobbá lenni. Ennek azonban ára van .

Ha dolgainkban csupán önerőnkre támaszkodunk, sokáig nem fogjuk bírni, nem jutunk különösebben előre, mivel bensőleg ugyanazok maradunk. Azonban az Egyház Titkaiban – a gyónásban és Szentáldozásban – az Úr egyszeriben megtisztít bennünket bensőleg, és erőt ad ahhoz, hogy vissza ne csússzunk, hogy haladhassunk tovább.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Lelkiség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: