A csodálatos látogató


Sergej - rad.Történt egyszer, hogy Radonyezsi Szent Szergij, az éjszaka mélyében az Istenszülő tiszteletére Akathiszoszt imádkozott. Amikor elvégezte a szokott imáit, egy kis időre leült, hogy pihenjen. Ekkor a cellájában szolgáló testvérhez, tiszteletreméltó Mikeáshoz fordult és azt modta: „Légy éber, gyermekem, mert csodálatos látogatónk érkezik”.

Épp csak, hogy kimondta ezeket a szavakat, ezt hallotta: „A Legszentebb közeledik”. Szent Szergij átsietett cellájából a másik helyiségbe, ahol fény árasztotta el, olyan, mint az erős napfény. Ekkor meglátta a kimondhatatlan dicsőségben tündöklő Istenanyát, aki Szent Péter és Szent János apostolok kíséretében jött el. Képtelenség elbeszélni ezt a csodálatos fényt. Szent Szergij alázatosan meghajtotta magát az Istenanya előtt, Aki így szólt hozzá: „Ne félj, választottam! Eljöttem, hogy meglátogassalak téged. Ne bánkódj többé e hely és tanítványaid miatt. Imádságaid meghallgatásra kerültek. Mostantól lakhelyed felvirágzik és nem csupán a te életed idején, de Istenhez való távozásod után sem hagyom el ezt a helyet. Kifogyhatatlan javakkal látom el, és minden szükségében segíteni fogom”.

Miutám ezt elmondta az Istenszülő, láthatatlanná lett. Szent Szergij sokáig elragadtatásban maradt. Amikor magához tért, Mikeás megkérdezte tőle: „Mondd meg nekem atya, mi volt ez a csodálatos látomás? A révülettől lelkem is majd elhagyott!” Szent Szergij azonban hallgatott. Csak a fényesen tündöklő arca árulkodott lelki öröméről, amelyet átélt a szent. Járkált egy kicsit, majd így szólt Mikeáshoz: „lassan megnyugszik lelkem a csodás látomástól”.

Rövid idő elteltével Szent Szergij két tanítványát, Izsákot és Simont hívatta magához, akiknek beszélt közös örömükről és a reményről. Ezek után közösen ájtatosságot végeztek az Istenszülő tiszteletére. Az éjszaka hátralevő részét Szent Szergij ébren töltötte, megpróbálta eszével felfogni az Isteni látomást.

Az Istenszülő Szent Szergij cellájában való megjelenése azon a helyen történt, ahol ma a Szerspion-palota van. Mindez 1385-ben, egy pénteki napon a karácsonyi böjt idején történt. A Szentháromság monostorában Szent Szergij tanítványai az Istenszülő látogatásának és ígéretétének emlékét híven megőrizték.

1422. július 5-én feltárták Szent Szergij ereklyéit, majd sírjára az Istenszülő ikonját állították. Nagy tiszteletnek örvendett ez az ikon. Az Istenszülő látogatásának emlékére a Lavra Szentháromság templomában minden pénteken Akathisztoszt énekelnek az Istenszülő tiszteletére. Valamint a jelenés tiszteletére külön szertartásra kerül sor minden év augusztus 24-én, az Istenszülő Elszenderedésének ünnepzárását követő napon.

Days.ru

Reklámok
Explore posts in the same categories: Az Istenszülő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: