A boldogságról és a keserűségről


Boldogok, azok, akik megszerették Istent és az iránta való szeretetből lemondanak minden földiről. Boldogok, azok, aki éjjel-nappal sírnak, azért, mert megszabadulnak az eljövendő haragtól.

Boldogok, akik megalázkodnak, azért, mert majd fölmagasztaltatnak.

Boldogok, akik megtartoztatásban élnek, azért, mert paradicsomi vigasztalásban lesz részük.

Boldogok, akik fáradozással és virrasztással gyötrik testüket, azért, mert mennyei vigasztalás készíttetett számukra.

Boldogok, aki megtisztítják magukat a rossz gondolatoktól, azért, mert bennük a Szentlélek lakozik.

Boldogok, akik az egész világnál jobban, teljes lelkükből szeretik az Istent, mert Krisztus barátainak hívatnak.

Boldogok, aki önszántukból viselik keresztjüket és ténylegesen követik Krisztust, mert a felső Jeruzsálembe jutnak el.

Boldogok azok, akik igazsággal övezték fel magukat és mécseseik készen állnak, várva a mennyei Vőlegényre, azért, mert Vele együtt fognak uralkodni a mennyekben.

Boldog az, aki értelmes szemeket szerzett magának, és hajlíthatatlanul azokat az eljövendő javak látására irányítja, azért, mert azok örököse lesz.

Boldog, aki szüntelenül szemei előtt tartja az megigazulás napját, és igyekszik alkalmasnak bizonyulni azon.

Boldog, aki győzedelmeskedett a testi vágyakon, azért, mert az utolsó napon bizalomra talál.

Boldog, aki Isten miatt sírt a földön, mert annak gyümölcsei a mennyben teremnek meg.

Boldog, aki nem ingyen kenyéren él, de kezei munkája után, hasonlóképp az Apostolhoz, és akinek személyes fáradozásai másokat ámulatba ejtenek, mert Ábrahám ölén nyugszik majd meg.

De jaj annak, aki megátalkodott a bűnben és nem ismeri a bűnbánat idejét, azért, mert keseregni fog ott, haszontalanul siratva bűneit mindörökké.

Jaj annak, aki azt mondja: „most élvezem a test örömeit, majd öregségemben bűnbánatot tartok”, azért, mert mint a csapda, váratlanul lecsap rá a halál, reményei pedig elvesznek.

Jaj annak, aki szabadon vétkezik és reggelre halogatja a bűnbánatot, mert nem tudhatja, lesz-e számára következő nap és az azt megelőző éjszaka.

Jaj annak, aki ismeri a jót és mégis a rossz felé nyújtja ki kezét, azért mert eltávozása napján a rossza angyalok fogadják majd.

Jaj annak, aki gonosz cselekedeteivel akadályozza felebarátját, mert az ítélet napján számot kell adnia mindenről, amivel megbotránkoztatást  váltott ki gonosz cselekedetei következtében másokban.

Jaj annak, aki lemondott a világról, de visszatér a világias gondolkodáshoz, mert rá lesz érvényes a példabeszéd az eke szarváról (Lk 9,62).

Jaj annak, aki a test kívánságait követi, és elmulasztja a lelkével való törődést, mert annak élete és reménysége szétszórtatik a földön.

Jaj annak, aki nem törekszik minden erejével felkészülni itt, hogy hogyan adjon feleletet amott.

Jaj azoknak, akik elvetik a tűrést, mit fognak tenni akkor, ha meglátogatja őket az Úr?

Igyekezzetek, szeretteim, e rövid idő alatt segítséget szerezni magtok számára, bűnbánattal és könnyekkel megbékíteni a hosszan tűrő és irgalmas Istent, Aki várja a mi megtérésünket és életet ad. Ne legyünk közömbösek saját üdvösségünk tekintetében. Ne az evilági hiábavalóságokkal vigasztalódjunk. Azért, mert mindezek csak egy ideig tartanak, majd sajnálkozást vonnak maguk után, és ismét visszatérnek. És a jelenvaló világ minden földi dicsősége a földbe tér vissza, és semmi más nem megy vele a bűnön és az azért járó büntetésen kívül. Senki sem tud rajtunk segíteni azon a napon, se barát, se rokon, csakis az itt meghozott bűnbánat, valamint az azt követő jótétemények: igaz szeretet, alázat, bölcsesség, szófogadás, önmegtartóztatás. Ezek jönnek velünk ebből az életből. Ezek fordulnak majd szembe az ellenséges erőkkel, melyek uralkodni igyekeznek felettünk az ezen életből való távozásunkkor. Ezek a jótétemények vezetnek majd bennünket az Üdvözítő Krisztus elé, hogy leborulhassunk Előtte és dicsőíthessük Őt, az Atyával és a Szentlélekkel együtt, most, és örökkön örökké. Ámin.

Творенія иже во святыхъ отца нашего Ефрема Сирина.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Lelkiség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: