Az üdvösség köve


„Ezért ezt mondja nektek Isten az Úr: Nézzétek, egy követ helyezek el a Sionon, egy értékes szegletkövet, egy erős alapkövet. Aki hisz nem inog meg!”

Semmitől se félünk úgy, mint a katasztrófáktól, és ez természetes is. Legyen az természeti, politikai, vagy bármilyen más dolog személyes életünkben. Viszont tudjuk, hogy a próféták többször is megjövendölték az első, jeruzsálemi templom pusztulását és be is következett. Jeremiás prófétát ezért a jövendölésért meg akarták ölni. Maga Krisztus is megmondta a zsidóknak, hogy itt kő kövön nem marad, és ezért keresztre is feszítették. Hiszen ezen szavai a vád tárgyát képezték.

Nem feltétlenül az a jó prédikáció, mely megnyugtatja lelkiismeretünket, de az, ha alaposan felkavarja. Krisztus és a próféták beszédei sokszor taposták sárba a hallgatógág vallásos érzelmeit. Hisz olyat mondott nekik, hogy azt, amit felépítettek, vallásosságuk legfőbb műve megszűnik létezni. Mindez azért történt meg, mert épp a vallásosság lényegét hanyagolták el – az Istennel való kapcsolatot.

Ezért az Isten szavának nem csupán az a feladata, hogy alkalomról alkalomra megsímogasson minket, és vígasztaljon, de kétélű kard az a hallgató és az előadó számára is.h Hány megtévedett lelkiismeretű emberrel találkozunk naponta. Azt hiszik, hogy ha meg voltak keresztelve, eljárnak a templomba, támogatják az egyházat, akkor ezzel már minden el is van rendezve.

Ezért van szükség úgy az egyház történelmáben, mint magánéletünkben, hogy bekövetkezzen olyan helyzet, amikor kő kövön nem marad. Ezekben a helyzetekben sírunk, kétségeskedünk, de van ennek az iszonyatos helyzetnek egy világos oldala. Ez egy csodálatos Isten-jelenés, igazi Epifánia. És ebben a helyzetben az Isten számunkra valóban Isten lesz. Amikor a kis vallásos biztosítékaink sorra csődöt mondanak, minden összeomlik, ekkor jelenik meg a mi életünkben a trónon ülő Bárány és mindent elrendez.

Az Úrjelenés után és a nagybőjt kezdete előtt engedjük, hogy a Vígasztaló – Szentlélek – tegyen rendet lelkünkben, mert annál, aki előre megmondta a jelen pusztulását ott van az örök élet forrása. És így Krisztus, mint szegletkő, aki a felelőtlenek számára a botrány köve, amint azt mondja Dániel próféta – 2,31-35 – , hatalmas heggyé válik számunkra, mely betölti az egész földet – az üdvösség köve lesz számunkra.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Prédikációk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: