A szabadság rabszolgasága


Mindent szabad nekem, de nem minden használ. (1Kor 6,12)

 

Olyan korban élünk, amikor mindenki saját szabadságára hivatkozik. Jó és rosz cselekedeteinket a túlságosan hangsúlyozott szabadságunk fényében magyarázzuk. De, hogy ez a szabadság, valóságos szabadság-e számunkra, vagy valami más, arra az esetek többségében még csak nem is gondolunk. Keményen, olykor már agressziven védelmezzük cselekvési szabadságunkat, mellyel egyes esetekben rabszolgasába hajszoljuk magunkat.

Ettől akar minket megvédeni szent Pál apostol, hogy szabadságunk, és szadad cselekvésünk következtében nehogy az ellenség csapdájába essünk, és a bűn rabszolgái legyünk. Úgy válhatunk igazán szabadokká, ha képesek vagyunk annak a szabadságnak a fényében élni, melyet Megváltónk biztositott számunkra, mert ugyanis a keresztény ember számára nem létezik másfajta szabadság. A lehetőséget, melyet a világi szabadság nyújt, vagyis a vallás szabad gyakorlatát, lelkünk és az egész társadalom javára kell felhasználnunk.

Ha cselekvési szabadságunk következtében törvénytelen dolgokat teszünk, melyek ártanak nekünk, de embertársainknak is, akkor arra a megállapitásra juthatunk, hogy szabadságunkat nem felhasználtuk, de kihasználtuk. A valóságban nem váltunk szabadokká, de épp forditva, leigázott bennünket a szabadság. És, hogy mire képes az ember, aki a bűn rabja lett, azt tudjuk.

Aranyszájú Szent János is, szent Pál apostol levelét emliti, amikor meg akarja védeni hallgatóit attól, hogy hasoslnó bűnbe essenek, hogy milyen veszedelmek várnak arra, aki helytelenül magyarázza a szabadság fogalmát. Az ördög erőszakosságát állitja szemük elé, aki arra akarja rávenni az embert, hogy hamisan magyarázzák szent Pál szavait: „Mindent szabad nekem…”.

Van viszont közbenjárónk, a Lélek, és a gyöngeségünkben segitségünkre siet (Róm 8,26). Ezzel leküzdhetünk minden akadályt, melyet az ellenség állít elénk, és Krisztusban szabaddá válunk, teljesen megszabadulva a bűn rabságából.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Prédikációk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: