Szerafim bátyuska köve


serf_g7-1A szárovi erdő elhíresült köve, amelyen a bátyuska imádkozott.

Amikor a bátyuska elhatározta, hogy hallgatásba merül, akkor egy nagy kövön térdelve imádkozott. Ez a kő az erdőben volt, félúton a monostor és a bátyuska kis cellája között. Amikor megtalálta ezt a követ, eszébe jutott a híres oszlopos szentek küzdelme. Ekkor ő maga is az imádságban fáradozók társává kívánt lenni. Ezért éjjelente, hogy senki se lássa, eljárt ehhez a kőhöz és az imádságban való fáradozásait kívánta itt megerősíteni, azon mikor állva, mikor térdelve imádkozott, szent Pachomijhoz hasonlóan, magasra emelt kezekkel, a vámos szavait ismételve fohászkodott: „Isten, légy irgalmas nékem, bűnösnek”.

Hogy kiegyenlítse az éjszakai fáradozásait, Szerafim bátyuskának a cellájában is volt egy kő. Ezen reggeltől estig imádkozott, éjjel pedig visszatért az erdőben lévő kőhöz. Csak némi kis pihenést engedett meg magának, valamint az étkezés idejére hagyta el a követ. Ilyen módon folytatta az imát ezer napon át. Eme fáradozásainak következményeként, megváltozott testében. Kiújult lábainak fájdalma, amely fájdalom ettől az időtől elkísérte őt élete végéig. Szerafim bátyuska megértette, hogy az ilyenfajta küzdelem folytatása egyaránt testi és lelki erejét felőrölné, és ekkor abbahagyta a kövön való imádkozást.

Eme küzdelmeit olyan titokban végezte, hogy még sejteni sem sejtette senki az emberek közül. Mindez, a fennmaradt iratokból, Nifont igumen válaszából derült ki, melyet a tambovi püspök, titokban az igumenhez intézett kérdésére válaszol, amikor az Szerafimról érdeklődik: „Szerafim fáradozásairól és életmódjáról tudunk. Más titkos dologról viszont, és arról, hogy ezer napon és éjjelen át a kövön állt, senkinek nem volt tudomása”.

Élete vége felé, hogy ne maradjon senki előtt rejtve, a többi, korábban élt imádságban fáradozókhoz hasonlóan, néhány testvérnek ezt is elbeszélte, amikor életének részleteit tárta fel előttük.

Izaiás sztarec halála után, Szerafim bátyuska, hallgatásba merült. A maga kis cellájában élt, azt soha el nem hagyva, éppen úgy, mint azok, akik elzártságba vonulnak. Ennek előtte, szokása volt, hogy minden vasárnap és más ünnepeken elment a templomba, ahol a Szent Titkokban részesült. Azonban, amióta a kövön állva imádkozott, annyira fátak a lábai, hogy nem tudott járni. Mindenki előtt rejtve maradt, hogy ki vitte el neki az erdei cellájába a Szent Titkokat, annak ellenére, hogy senki sem kételkedett egy percig sem abban, hogy Krisztus Teste és Vére vétele nélkül maradt volna.

A szárovi közösség elöljárója összehívta a szerzetespapokat, és megvitatásra felvette Szerafim bátyuska áldozásának kérdését. Két megoldást javasoltak. Egyik szerint, felajánlják Szerafim bátyuskának, hogy amennyiben egészséges és képes járni, akkor a korábbi gyakorlathoz hasonlóan, jöjjön el a templomba minden vasárnap és ünnepnapokon, hogy áldozhasson. A másik lehetőség szerint pedig, ha lábai már nem szolgálnak, akkor hagyja el az erdei celláját és költözzön be egy monostori cellába. Elküldtek hát egy testvért Szerafim bátyuskához, aki vasárnaponként ételt szokott neki vinni, hogy megkérdezze, melyik megoldást választja.

A testvér, miután megérkezett, azonnal elmondta a bátyuskának a Szárovi tanács határozatát. Szerafim bátyuska csendben meghallgatta a testvért, és elbocsátotta őt anélkül, hogy egyetlen szót is szólt volna válaszul. A testvér beszámolt az elöljárónak, aki azt parancsolta, hogy a következő vasárnap ismételje meg Szerafimnak a tanács felajánlását. A testvér, miután a következő vasárnap elvitte a bátyuskának az ételt, megismételte a tanács felajánlását. Ekkor Szerafim bátyuska megáldotta a testvért, és vele együtt gyalog, elment a monostorba. A tanács második megoldását fogadta el. Nyilvánvalóvá lett, hogy ereje fogytán, betegen, képtelen lett volna úgy, mint korábban eljárni a templomba. Mindez 1810. május 8-án történt.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szárovi Szent Szerafim

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: