Szent András apostol


Andrej pervozv.

Szent András apostol követte elsőként Krisztust az apostolok közül, és elvitte az Úrhoz testvérét, Szent Péter apostolt. Betshaidából származott, és fiatal korától fogva teljes lelkével az Úr felé fordult. Nem házasodott meg és testvérével együtt halász volt. Amikor Izraelben felzendült az Úr Előfutára, Keresztelő Szent János hangja, akkor Szent András közeli tanítványává vált. Keresztelő Szent János maga küldte két tanítványát, a leendő apostolokat, Andrást és Theológus Szent Jánost Krisztushoz, rámutatva, hogy Ő az Isten Báránya.

Pünkösd, a Szent Lélek lejövetele után Szent András a keleti országokba ment hirdetni az Evangéliumot. Bejárta Kis Ázsiát, Thrákiát, Makedóniát, eljutott a Dunáig, bejárta a Fekete tenger partvidékét, járt a Krím félszigeten, és a Dnyeperen keresztül eljutott arra a helyre, ahol ma Kijev városa áll. A hagyomány szerint éjjel a Kijevi hegyekben szállt meg. Amikor reggel felébredt, ezt mondta a vele lévő tanítványoknak: „Látjátok ezeket a hegyeket? Ezeken a hegyeken feltündököl majd Isten kegyelme, nagy város lesz itt és Isten sok templomot támaszt majd”. Az apostol felment a hegycsúcsra, megáldotta a vidéket és egy keresztet állított fel. Ezután a Dnyeperen északabbra utazott és eljutott a szlávok lakóhelyéig, ahol Novgorodot alapították. Innen a varégok földjén keresztül ment Rómába, ahol az Evangélium hirdetése után Thrákiába ment, ahol egy Bizantium nevű településen, a későbbi hatalmas Konstantinápoly helyén, keresztény Egyházat alapított. Szent András apostol neve összekapcsolja a Konstantinápolyi Egyházat, anyaegyházat és leányát, az Orosz Egyházat.

Útjai során az Elsőnek elhívott apostol sok szenvedést és keserűséget viselt el a pogányok részéről: sokszor kergették el a városokból, sokszor megverték. Szinopéban megkövezték, de sértetlen marad, és Krisztus hű tanítványaként szüntelen hirdette a Megváltót az embereknek. Az apostol imái által az Úr számos csodát tett. Szent András apostol tevékenységének köszönhetően számos keresztény Egyház jött létre, amelyek számára püspököket és papokat szentelt. Az utolsó város, ahová Szent András apostol eljutott, és ahol földi útját vértanúsággal megkoszorúzta, Patra városa volt.

Az Úr számos csodát mutatott fel tanítványán keresztül Patrában. Betegeket gyógyított, a vakok visszanyerték látásukat. Az apostol imáira meggyógyult Szosziosz, egy gazdag polgár; kézrátételével az apostol meggyógyította Maximillt, a patrai kormányzó feleségét és Sztratoklioszt, a testvérét. Az apostol lángoló igehirdetése az igaz hit fényével világosította meg Patra majdnem összes polgárának szívét. Kevés pogány maradt a városban, de köztük volt a város kormányzója, Aegeatosz. András apostol nem egyszer fordult hozzá az Örömhír igéivel. De még a csodák sem térítették meg Aegeatoszt. A szent apostol szeretettel és alázattal próbálta megszólítani lelkét, igyekezett feltárni előtte az örök élet keresztény tanítását, az Úr Szent Keresztjének csodás erejét. A feldühödött Aegeatosz megparancsolta, hogy feszítsék keresztre az apostolt. A pogány úgy akarta megbecsteleníteni Szent Andrást és hitét, hogy kereszt általi halálra ítélte, amelyet az apostol annyira dicsőített. A szent apostol örömmel fogadta az ítéletet és az Úrhoz imádkozva maga ment a kivégzés helyére. Aegeatosz, hogy meghosszabbítsa az apostol szenvedéseit, megparancsolta, hogy lábát és kezét ne szögezzék a kereszthez, hanem csak kötözzék oda. Az apostol két napon keresztül tanította az összegyűlt városlakókat. Aegeatosz megijedt a lakosok egyre növekvő felháborodásától, és megparancsolta, hogy vegyék le Szent Andrást a keresztről, de ő azért imádkozott az Úrhoz, hogy méltassa őt a kereszthalál általi vértanúságban. Bárhogy igyekeztek a katonák levenni Szent Andrást a keresztről, kezeik nem engedelmeskedtek. A keresztre feszített apostol Istent dicsőítette és így szólt: „Uram, Jézus Krisztus, fogadd az én lelkemet”. Ekkor isteni tündöklés vonta be a keresztet és a vértanút. Amikor a tündöklés eloszlott, Szent András apostol már átadta lelkét az Úrnak (+62). Maximilla, a kormányzó felesége, levette a keresztről és tisztességgel eltemette testét.

Pár évszázaddal később, Nagy Konstantin császár idején Szent András apostol ereklyéit ünnepélyesen Konstantinápolyba vitték és Szent Lukács, valamint Szent Pál apostol tanítványa, Szent Timóteus apostol ereklyéi mellett a Szent Apostolok templomban helyezték el. Szent András apostol fejereklyéjét az apostol nevét viselő szkithiben, az Athosz hegyen őrzik.

November 30. / December 13.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szentek élete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: