Szárovi Szent Szerafim ereklyéinek második megtalálása


diveevo_prazdnik

Az októberi forradalom után a bolsevikok hallatlan üldözést indítottak az Orthodoxia ellen. Mindemellett nem csupán az Egyáz élő és tanúságtevő tagjai ellen harcoltak, de az elhunyt hitvallók, megdicsőült szentek ellen is. Istenkáromló kampányt indítottak a szent ereklyék elkobzására és elrejtésére. Ezek a csoportok, melyeknek tagjai között egyházi személyek is voltak a látszólagos törvényesség betartása érdekében, sorra rejtették el a szentek ereklyéit. Protokollokat állítottak össze ezekről, s közben a szent ereklyéket ismeretlen helyre szállították.

Hatalmas és kimondhatatlan volt a hívek borzalma az ilyen soha nem látott szentségtörés láttán. Vígaszt ezekre a borzalmas eseményekre csupán csak az egyik szemtanú vallomása adhatott I.M.Andreev professzor személyében, aki azt mondta: „az a rombolás, melyet a szentek ereklyéin vittek végbe, nem magyarázható mással, mintsem azzal hogy maguk a szentek is részt vettek a nemzet szenvedéseiben: szenved az egész orosz nemzet, és vele együtt szenvednek az orosz szentek is”.

Bár megtörtént, hogy maguk a hívek rejtegették egyes szentek ereklyéit, vagy egyházi személyek, de legtöbbjük menthetetlenül a gyalázkodók kezére került.

Ez történt Szárovi Szent Szerafim ereklyéivel is, melyek mint azt maga a szent mondotta még életében, az ismeretlenségbe tűnnek majd el. Mindössze két tény lett papírra vetve: 1920 december 17-én a Diveevoi monostorban őrzött ereklye el lett rejtve, majd 1921 augusztus 16-án el lett kobozva. Tudvalevő volt még, hogy 1920-ban tiszteletreméltó Szerafim ereklyéi Moszkvában, a Szenvedés monostorában ki voltak állítva megtekintésre, ahol abban az időben vallásellenes múzeumot rendeztek be. Hihetően az ereklye itt volt 1934-ig, amikor is a monostort lerombolták.

A történet 1990-ben folytatódott, amikor  sor került a szentek ereklyéinek az Egyházba való visszaadásáról szóló protokoll aláírására.

Miután néhány szent ereklyéje visszakerült az Egyházba, arra megállapításra jutottak, hogy a múzeum birtokában nincs több ereklye. Viszont a költözés miatt a múzeum dolgozói újra átnéztek mindent. Abban a helységben, ahol a gobelinokat tartották, egy vászonba varrt ereklyét találtak. Amikor felnyitották, egy feliratot láttak: „Tiszteletreméltó Szerafim atyánk, imádkozz Istennél érettünk!” ezen a feliraton kívül semmilyen más leírást, sem számot nem találtak.

Szárovi Szent Szerafim ereklyéit Moszkvába vitték, és az Úrjelenési székesegyházban helyezték el, hogy a hívek leborulhassanak előtte. Innét, ahová néhány hónap leforgása alatt megállás nélkül özönlött az orthodox hívők serege, elindult az ereklye egy különös és hosszú utazásra, városokon és falvakon át, haladva Moszkvából Diveevóba.

Ez egy sajátos ábrázolású összorosz  „kereken megtett keresztút”  – mert a mikrobusz az ereklyével, mely után a Pátriárka kocsija haladt – minden városban, monostorban, faluban menet közben megállt, miközben számtalan akathisztoszt és más ájtatosságot végeztek. Majd végül augusztus 1-én, tiszteletreméltó Szent Szerafim emléknapján, a Diveevói monostorban, melyet maga a szent alapított elhelyezték ereklyéit. Ez a XX. századi orosz egyház történelmének hatalmas csodája volt.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szárovi Szent Szerafim

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: