Létrás Szent János 580-650


Joan _LestvicnikLétrás Szent János

Szent János 50 évig volt a Sínai kolostor szerzetese. Először remeteként élt ott, majd később a kolostor elöljárójává választották. Hírnevét és nagyrabecsülését a “Paradicsomba vezető létra” c. könyve alapozta meg az egyházban. A lelki élet és lelki harc alapvető műveként tartják számon. Teljes tanítást ad a lelki életről. 30 létrafokon vezeti el a hívőt a tökéletességre, azaz az Isten-szeretetre. A 30-as számot Jézus életéből veszi, a Jordánnál történt megkeresztelkedésig eltelt éveknek megfelelően.

A Sínai-hegyi Szent Katalin kolostort 527-ben Jusztiniánusz császár alapította. A kolostor Nagy Konstantin édesanyja által 337-ben építtetett kápolna helyén épült. A hagyomány szerint Mózes itt látta meg az égő csipkebokrot. Alexandirai Szent Katalin a 4. század elején vértanúhalált halt, tüskés keréken megkínozták, majd lefejezték. Testét az angyalok elvitték a Sinai-hegyre, ahol a 10. században szerzetesek sértetlenül megtalálták. Ekkor kapta a kolostor a Szent Katalin nevet.

Nagyböjt negyedik vasárnapján emlékezünk meg szent Jánosról.

Szent János tropárionja:

A pusztaság lakója, testben élő angyal és csodatévő voltál, óh istenthordozó János atyánk; böjttel, virrasztással, imádsággal mennyei ajándékot nyervén, meggyógyítottad a betegeket s azoknak lelkét, akik hittel hozzád folyamodnak. Dicsőség Annak, ki erőt adott néked; dicsőség Annak, ki megkoszorúzott téged; dicsőség Annak, ki általad gyógyulást ad mindeneknek.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szentek élete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: