Júdás apostol


Júda ap.Szent Júdás apostol Krisztus 12 apostolának egyike, aki Dávid király és Salamon törzséből származik, az igaz József, az Istenszülő jegyesének, az első feleségétől származó fia.

Szent János apostol Evangéliumában azt írja: „Testvérei sem hittek ugyanis benne.” Jn 7,5.
Teofilakt, Bolgár érsek ezeket a szavakat a következőképp magyarázza: Krisztus földi szolgálata kezdetén József fiai, köztük Júdás sem hittek az Ő Isteni lényében. A hagyomány is úgy tartja, hogy amikor visszatértek Egyiptomból, József hozzálátott a tulajdonában lévő föld felosztásához fiai között. Szeretett volna egy részt Krisztus számára is kijelölni, aki természetfeletti módon született a Szentséges Szűz Máriától. A testvérek fellázadtak ez ellen, Jakabot kivéve, és ezért nevezték el Jakabot az Úr testvérének. Később Júdás hitt az Üdvözítő Krisztusban, mint a várva várt Messiásban. Teljes szívvel fordult Hozzá, minek következtében a tizenkét apostol egyikévé választatott. Emlékezve bűnére, Júdás apostol nem tartotta magát méltónak arra, hogy az Úr testvérének hivasson, ezért apostoli levelében saját magát Jakab testvérének mondja.

Szent Júdás apostolt más néven is ismerjük. Szent Máté evangélista szent Márkhoz hasonlóan Tádénak nevezi Mt 10,3 Mk 3,18. Az apostolok Cselekedeteiben pedig Barszabbász néven van említve – Apcsel. 15,22. Abban az időben ez szokás volt. Krisztus Mennybemenetele után Júdás apostol elindult az Evangélium hirdetésére. Kezdetben Júdeában, Galileában, Szamariában és Idumeában hirdette a hitet, majd ezek után Örményországban, Sziriában, Mezopotámiában, s végül Edessza városában. Itt befejezte azt, amit az elődje, a 70 apostol egyike Tádé, nem tudott. Fenn maradt a hagyományban, hogy szent Júdás apostol Perzsiában is prédikált, és innét írta görög nyelven levelét, mely noha tartamát tekintve rövid, de tartalmilag sok és mély igazságot tartalmaz. Jelen van benne a Szentháromság dogmatikai tanítása, Krisztus megtestesülése, a jó és rossz angyalok különbözősége, az elközelgő Végítélet. Erkölcsi téren arra inti a híveket, hogy őrizzék meg magukat a testi szennytől, igazak legyenek cselekedeteikben, imádságban, hitben és szeretetben az üdvösség útjára terelve az eltévelyedetteket, óvakodva az eretnekek tévtanaitól. Júdás apostol azt tanítja, hogy nem elég csupán hinni Krisztusban, de elmaradhatatlanok a jócselekedetek is, melyek a keresztény tanítás sajátosságai. Szent Júdás apostol 80 körül halt meg Örményországban Arata városában, ahol keresztre feszítették.

Emléknapja június 19.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szentek élete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: