Jeruzsálemi Szent Ciril


Cyril JeruzalemskýMárcius 18/31

Nagy valószínűséggel Jeruzsálemben született 313 körül. Élete nagy részét tittok fedi. Azt tudjuk, hogy szerzetes volt. Pappá 345-ben szentelték. Egy tanítóbeszéd előadásával bízták meg 348-ban, a szent Sír templomában a hitjelöltek számára. Nem sokkal ezután Cezárea metropolitája Akaciusz püspökké szentelte, aki viszont ariránus gondolkodásu volt, ezért a későbbiekben sok gondot okozott Ciril számára.

Jeruzsálemi Ciril elvetette az ariánus tanítást. Azonban magát Áriuszt és az ariánusokat sehol sem említi meg írásaiban, ami arra enged utalni, hogy az ő oldalukon állt. Ciril a Niceai tanítást követi az Atya és Fiú egyenlőségéről, de a „homoousios” kifejezést nem használja.

Az Akaciusszal való ellenték kiváltó oka az volt, hogy Akaciusz nem ismerte el a Ciril által támasztott követelményeit a püspökkel szemben. Ugyanis az I. Egyetemes Zsinat hetedik kánonját védelmezte, ami a Jeruzsálemi püspök függetlenségéről szól, valamint a zsinat többi tanítását, így ez az ellentét jogi vitáról dogmatikaira változott.

Akaciusz 358-ban ariánus zsinattal vádolta meg, minek alapjá számüzetésbe került. Ez a számüzetés rövid megszakításokkal 361-ig tartott. Valentiusz uralkodása alatt 367-ben, ismét számüzték, ami 11 évig tartott 378-ig. azonban jelen volt 367-ben a II. Konstantinápolyi Zsinaton, ahol törvényesen elismerték, mint Jeruzsálemi püspököt.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szentek élete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: